Очаква се 50 процента да е спадът на товарните превози за второто шестмесечие на годината. Това съобщиха пред Дарик от бранша. При автобусните превози пък спадът е около 20-25 на сто. Причина за това е както намаляването на обема на работата за превозвачите, така и високите цени на дизела у нас. Председателят на Сдружението на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) Красимир Лалов заяви, че се подготвя стратегия за протести от понеделник.

„Не може барелът да удря 50 долара, а цената в България да е най-висока в Европа – това е срещу което ще протестираме, тъй като преди 4 месеца КЗК обеща проверка на случая, има ли корпоративни интереси. До момента становище на КЗК няма. Икономическият министър обеща всеки ден да се следят цените на горивата в България и ако има някакво несъответствие, да се намесва Министерството на икономиката и това не се случва”, обясни Лалов и допълни, че се уточнява стратегия протести. „Не искаме до притесняваме обществото”, категоричен беше Лалов.

От своя страна председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски заяви, че с него още не е обсъждан въпросът за протести. Въпреки това той бе категоричен, че превозваческият пазар се свива и ефектът от световната финансова криза тепърва ще се усети. „При нас се получава като ефекта на домината, а за съжаление ние сме накрая, където най-много може би ще го усетим”, коментира Столарски.