Дружеството отчита за първи път отрицателен финансов резултат. "ЕВН електроразпределение", което доставя ток на цяла Югоизточна България, е отчело загуба за 2014 г. в размер на 98.198 млн. лв.

Това се случва за първи път от стъпването на компанията на българския пазар през 2005 г. Макар лошите финансови резултати на ЕВН да бяха очаквани, те са значителни особено на фона на приходите на дружеството за миналата година, които са за 137 млн. лв. За сравнение - през 2013 г. "ЕВН електроразпредление" е било на печалба от 56.181 млн. лв., съобщава "Капитал Daily".

За разлика от електроразпределителното дружество "ЕВН електроснабдяване" е реализирало годишна печалба от 7.757 млн. лв. при загуба от почти 12 млн. лв. за 2013 г.

От компанията няколко пъти са заявявали, че регулаторната политика, водена от Комисията за енергийно и водно регулиране, е основната причина за влошаването на финансовите й резултати. Един от основните фактори е намаляването на технологичните разходи на дружеството до 8% при реални 10.5%. От компанията коментират, че през 2005 г. разходите по мрежата са били 19.5% и с цената на сериозни инвестиции те са намалени до сегашните си нива, но технологично няма как да паднат под 10%.

"За някои може да се струва нахално, че поставяме въпроса, че услугата разпределение има своята стойност и трябва да се определя не според възможностите на потребителите, а спрямо реалните разходи", коментира Гочо Чемширов, заместник-председател на съвета на директорите на "ЕВН България електроразпределение". Във връзка с това от дружеството настояват при определянето на цените от юли това да бъде отчетено.

"За нас 2015 г. е много важна, тъй като заради ценовото регулиране през 2013 и 2014 г. записахме отрицателен резултат за първи път. Затова трябва да се обърне сериозно внимание на нашето ценово предложение и сме готови да обсъждаме с държавните органи нашите предложения за цените", коментира и новият председател на управителния съвет на "EВН България" Роберт Дик.

Друга причина за влошения финансов резултат е намалението на признатите оперативни разходи от регулатора с 10 млн. лв. Гочо Чемширов обясни, че това са реално направени разходи, чието намаление означава съкращаване на персонал и свиване на необходими дейности.