Въпреки рекордно високата безработица на стария континент, анемичния растеж и свиването в промишлеността, за френският президент Франсоа Оланд кризата в еврозоната приключи. Това съобщава CNBC като цитира изказване на държавния глава по време на тридневната му визита в Япония.

"Ние използвахме различни мерки, които насочихме към по-слабите държави. Страните членки опитаха да възстановят фискалното здраве. Основахме също така банкова федерация. Благодарение на тези усилия, доходността (по държавните ценни книжа) в еврозоната спадна значително и ние имахме възможност за възстановим доверието сред инвеститорите", са думите на Оланд.

Те идват на фона на отчетената безработица от 12.2% в еврозоната през април, и ръст на безработицата при младите хора с над 50% в Испания и Гърция.

Според Оланд Германия и Франция правят нужното, за да отговорят на проблема с безработицата, особено сред младите.

"Ние трябва да създадем нови перспективи за растеж и заетост. Заедно с Германия ние се опитваме да определим нови цели, които стигат отвъд фискалната дисциплина. Франция и Германия заедно се опитват да отговорят на проблема с безработицата, особено при младите, за да можем да възстановим конкурентоспособността в Европа ... Ние трябва да направим така, че индустриите да бъдат част от дългосрочната ни стратегия", са думите на Оланд, цитирани от CNBC.

Телевизията цитира и мнение на германския канцлер Ангела Меркел, която в събота призова страните членки на Европейския съюз към структурни реформи. Тя посочи, че е в интерес на Германия да направи всичко, което е по силите й, за да се гарантира, че държавите ще пристъпят към изпълнението на структурни реформи, за да направят бюджетите си солидни, а икономическата активност да бъде стимулирана.