БСП и ДПС внесоха в дeловодството на парламента подписка с искане за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва скандалната сделка с дюните край Несебър. Представят се убедителни доказателства, че продажбите и препродажбите не са инцидентен акт, а добре изработена система за държавно ограбване и облагодетелстване на близки до управляващите хора и бизнес групи, пише в мотивите на искането.

От опозицията посочват, че има данни за приключване на процедури по изваждане на земи от държавния горски фонд и продажбата на терени по Черноморското крайбрежие, което прави възможно продължаването на порочната практика.

Предложението на опозицията е специалната временна комисия да се занимае в рамките на един месец с всички обстоятелства около изключването на земите от горския фонд и съответно продажбата на фирма инвеститор, каза говорителят на левицата Ангел Найденов. Той допълни, че този случай показва, че подобни процедури, които продължават да се финализират при това правителство, не са изолиран случай.

„Тази комисия следва да установи защо е възможно да се облагодетелстват и тук веднага ще добавя фирми, които са близки до управляващите, купувайки земи по цени на базата на данъчни оценки и след това да е възможно да получат доходи в размер на 50 пъти повече, отколкото са платили. Стойността на платените земи е в рамките на малко повече от 1 млн. Доходите, които би придобила фирмата в резултат на застрояването, са повече от 50 млн. лв.", каза Найденов.

По думите му това са обстоятелство, които привличат вниманието и трябва да привлекат и вниманието на народните представители.