Израелският газ може да достига до България през гръцката газопроводна мрежа. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски, който е на посещение в Израел. Късно снощи в рамките на бизнес форум с представители на двете страни Орешарски обяви, че в средносрочен план страната ни има интерес към доставки на природен газ от Израел.

Все още е много рано да се говори за количества или прогнозни цени. Първите резултати от проучванията за залежите на природен газ, с които Израел може да търгува, ще бъдат ясни след три - четири години, обясни Пламен Орешарски:

„В момента се разработват две сравнително големи находища в източната част на Средиземно море, в израелски териториални води. Не мога да прогнозирам кога тези разработки ще бъдат вече доведени до системи за промишлено сондиране, но бих се радвал това да бъде по-бързо и през обсъжданите на този етап тръбопроводи към Гърция до тази газ да има достъп страните от Югоизточна Европа", заяви Орешарски.

Според премиера: „на този етап пак казвам идея е да се построи газопровод до Гърция. Оттам вече е лесно, защото се влиза в гръцката мрежа".

Орешарски поясни, че подобен интерес не се заявява за първи път и е много важен за страната ни в контекста на диверсификацията на доставките на синьо гориво.