Само от финансистите не се очакваше да влязат в стилистиката на най-популярния за сезона лов в държавата - ловът на вещици. Оказа се обаче, че и там са заразени от естетиката на подобни еквилибристики и преизбирането на Иван Искров за управител на Българска народна банка се вписа перфектно в следизборния фолклор.

Миналият четвъртък България се появи в емисиите на световните агенции със сензационно звучащата новина, че Искров подава оставка. Тази постъпка бе изненадваща, защото ГЕРБ принципно харесваха Искров за управител на трезора и кадровият въпрос в БНБ бе свързан единствено с това кой ще бъде подуправител. 

Така информацията за хвърлената тежка оставка в най-важната институция и то в условията на свирепа финансова криза изправи на нокти държавата. Още повече, че парламентът я прие.

Депутатите сметнаха за неправилно извършеното няколко месеца по-рано от предишните управници удължаване на мандата на Искров и това бяха мотивите им, с които удовлетвориха молбата му за сдаване на поста. 

Екшънът не трая дълго, защото минути по-късно от ГЕРБ издигнаха наново кандидатурата на Искров, а през тази седмица тя бе окончалетно приета от Народното събрание. Така новият шеф на трезора започва втория си мандат начисто, подкрепен от силните на деня, а на обществеността й стана пределно ясно, че назначения от типа "в 12 без 5" не се толерират. 

Докато траеше всичко това,  се отпушиха коментарите: безотговорна ли е постъпката на Искров или е достойна за аплодиране? Заслужава ли да продължи да е начело на БНБ или има и по-можещи от него? В подобни разсъждения ви насочихме и ние от DarikFinance.bg, а резултатът в проценти е следният:

От 121 участвали в анкетата читатели 50% намират, че Иван Искров е доказан професионалист и именно той трябва да ръководи банката през следващия мандат.

Според 27 на сто от участниците обаче, няма значение кой дава пресконференциите от централния кабинет на трезора. Може би логиката тук е, че както навсякъде, и в БНБ работят професионалисти, чиито имена не са толкова широко известни на публиката, но които изнасят на гърба си тежките решения.

Ново лице начело на БНБ поискаха 12% от анкетираните, а 10% от участниците са категорични, че назначенията на предишния кабинет трябва да си ходят.

Новият въпрос, по който ще сондираме мнения през тази седмица с вашата подкрепа, е свързан с изказване на премиера Бойко Борисов пред Диана Найденова в "Челюсти". От думите му стана ясно, че Българският енергиен холдинг може да се закрие и надеждите за по-добро управление на големите енергийни проекти в държавата и евентуално листване на борсата, пропаднаха.

Какво да правим с БЕХ? Предложете вие! Ако не намерите своя отговор сред предложените пет, допишете го под този текст с опцията Коментирай.