След скандала с конското месо, на ход е скандал с рибата тон. Проучване на пазара в САЩ, извършено от независимата организация "Океана", показва, че 59% от рибните консерви с етикет "Риба тон", всъщност съдържат месо от други риби. Компанията е извършила 1 215 генетични теста на продавани в американските магазини продукти, съдържащи риба тон, според етикета.

 

В най-честия случай "Океана" са открили, че вместо риба тон в консервите е имало скумрия есколар, която принципно не се предлага масово в магазините, тъй като причинява дискомфорт и често води до натравяне. Този вид риба е бил открит като заместител на рибата тон в 84% от случаите, на които се е натъкнала проверката.

 

Освен в магазините, "Океана" са изследвали и какво се предлага в ресторантите, които предлагат морски деликатеси. Оказва се, че 94% от онова, което се предлага като риба тон не е риба тон. Освен това три четвърти от хапките суши, които се предлагат на клиентите в екзотичните нюйоркски ресторанти, не съдържат рибата, която е описана в менюто.

 

От 142 проби, събрани в Ню Йорк, 39% се оказват с неверни етикети. Най-често потребителите там са мамени със сьомгата, като вместо нея получават друг вид риба.