Много е вероятно двугодишният срок за ползване на почивните дни да оцелее при дебата в пленарната зала.

ГЕРБ са категорично против предложението на вицепремиера Ивайло Калфин да отпаднат двете години давност на неизползваните дни платен годишен отпуск. Предложението бе внесено от депутата от ДПС Хасан Адемов за второ четене в социалната комисия и бе одобрено на косъм с един глас, пише "Сега".

ГЕРБ обаче са против. Заради този спор изненадващо миналата седмица спешните промени в Кодекса на труда, които регламентират и еднодневните трудови договори, бяха изтеглени от дневния ред на пленарните заседания на парламента. Очаква се да се гледат в зала днес.

"Аз съм само формалният вносител на това предложение. То е на социалното министерство. Ако ГЕРБ и социалното министерство не се разберат, ще реша дали да го изтегля. Така или иначе, каквото реши Народното събрание, това ще приемем", коментира пред "Сега" председателят на социалната комисия Адемов.

Той предложи, ако служителят има неизползван отпуск, той да не изгаря след две години, а да може да се ползва, докато му бъде прекратен трудовият договор. Въпреки това депутатите отново приеха ред за ползване на отпуска - почивката за тази година трябва да се използва до юни 2016 г.

Също така шефът може да принуди служителите си да излязат в до 5 дни полагаем отпуск, дори ако те не желаят. Същото важи и за служителите - те имат право да си вземат отпуска, даже и ако работодателят не иска. Ако и двете страни обаче не пожелаят отпускът да се използва, той няма да се губи след 2 години, както е в момента.