Някои от механизмите за стимулиране на инвеститорите, съществуващи в момента, ще бъдат премахнати. Това каза вицепремиерът Даниела Бобева по време на форум за приоритетите и перспективите за вложенията в страната, част от инициативата “Диалогика”.

Според Бобева със сигурност щяла да отпадне възможността до 10% от инвестицията в определени като приоритетни проекти да се покрива от бюджета.

“Не можем да си го позволим. Никога не сме си го позволявали дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации”, аргументира се тя. Подпомагането на приоритетни проекти беше въведено от кабинета “Борисов”. Те се определят с решение на правителството, а изискването е вложението да е поне 100 млн. лв. Инвестицията може да е по-малка, ако е в общини с висока безработица или във високотехнологични производства.

Досега обаче няма проекти, определени като приоритетни и подпомогнати от държавата.

Бобева допълни, че търговските аташета по места се притесняват да помагат на българските фирми, защото се страхуват от обвиненията, че подкрепят “олигарси”.

Бобева имала преки наблюдения как търговци не издават касови бележки.

“Държавата се разплаща коректно с бизнеса, а от другата страна - неплатени данъци, такси. Трябва да променим подхода, да има масирани проверки”, каза вицепремиерът.