Липсата на касови апарати и в двата паяка в Приморско установиха инспектори на Националната агенция за приходите /НАП/. Така се оказва, че печалбата за репатриращите автомобили е 100%, съобщиха от приходната агенция.

Съставени са два акта фирмата за установената липса на касови апарати, а трети – за укриване на оборот, допълниха от НАП.

Данъчните са направили т. нар. контролна покупка – паркирали са автомобил, срещу което са им поискали 2 лева. Касовата бележка, обаче, е била за 1 лев. На глобените шофьори пък са били давани хвърчащи листчета, които никъде не се отчитат и нямат стойността на счетоводен документ, обясниха от ведомството.

Вчера са направени и 28 проверки на заведения за хранене в Слънчев бряг и Созопол. Съставени са 10 акта – основно за неиздаване на касови бележки и за констатирана разлика между отчетения и реалния оборот. Там продължава и нощното наблюдение на дискотеките.

Екипите на НАП по Северното Черноморие само за ден са съставили 57 акта за неиздаване на касови бележки, уточняват от агенцията. Санкционирани са собственици на ресторанти, питейни заведения и дискотеки във Варна, Кранево, Албена, Златни пясъци, курортен комплекс Св.св. Константин и Елена и Балчик. От ресторант в Балчик е иззет касов апарат заради съмнения, че фискалното устройство е било манипулирано с цел укриване на оборот.

От НАП допълниха, че по време на акциите инспекторите са записали номерата на 60 луксозни автомобила. Извършва се и физическо наблюдение на луксозни имоти по Черноморието, за чиито собственици ще се изиска информация от общините. Ще се проверява дали имуществата съответстват на доходите на собствениците им.