Гърция съвсем скоро ще фалира и спасяването й е грешна стъпка за цялата еврозона.

Това прогнозира икономистът от High Frequency Economics Карл Уайнбърг пред CNBC.

По думите на Уайнбърг, още през август южната ни съседка ще пристъпи към преструктуриране на публичния си дълг. По същото време се очаква ивторият транш от финансовата помощ за страната, подготвена съвместно от Европейския съюз и Международния валутен фонд /МВФ/.

Според гръцки медии пък, финансовият министър на страната Георгиос Папандреу е уверил депутатите, че вече са осигурени следващите два транша по споразумението, предаде БТА. Той е допълнил, че през следващата седмица екип на МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка пак ще проверява кабинета дали изпълнява икономическата и фискалната си програма.

Не може една свръхзадлъжняла държава да се превърне в кредитоспособна икономика чрез отпускането на още и още заеми. По този начин Гърция все повече и повече ще затъва и проблемът остава неразрешен, коментира икономистът.

В момента пък фокусът на инвеститорите е насочен към Испания. В последно време периодично се появяват спекулации, че страната е потърсила помощ от Европейския съюз.

Днес пък на икономическото министерство на Пиренеите му се наложи отново да опровергава подобни слухове, пише Reuters.

Според анализатори, ако на Испания и потрябва финансова подкрепа, то ще е заради разклатения банков сектор. В края на юли пък страната трябва да направи плащане по емисия облигации, което също поражда някои въпросителни сред инвестиционната общност.