Очаква се на извънредно заседание следобед депутатите да обсъдят на първо четене промените в закона за местните данъци и такси. С тях се въвежда туристически данък, който трябва да замени туристическата такса плащана досега от хотелите на общините. От проекта за изменения на закона отпадна идеята за данък „лукс”, но за сметка на това се обмисля въвеждането на т.нар. „данък колиба”.

Между 20 стотинки и 3 лв. на нощувка ще е размерът на новия туристически данък, който на практика заменя туристическата такса, това съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, след като комисията по икономическа политика в парламента прие миналата седмица на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Решението в какъв размер ще бъде туристическият данък ще се вземе от общинските съвети по места. Предвижда се минималният размер на дължимия данък за 1 година да е най-малко 30% от пълната заетост на дадено място за настаняване.

След като се отказаха от данък лукс, управляващите умуват върху друга идея, която вероятно ще бъде обсъдена между двете четения на измененията, а именно имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък сгради, от догодина да се облагат със стандартната ставка на налога за съответната община. Предложението е на финансовото министерство. Владислав Горанов, заместник-министър на финансите, разясни миналата седмица, че премахването на минимума за облагане е на етап дискусия и вероятно ще бъде предложено, тъй като имало много населени места, където масовите имоти били с такава оценка.