Депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване на първо четене, след като обсъдиха въпроса на референдума от 25 октомври 2015 г. Решението е взето със 136 гласа "за", 56 "против" и нито един "въздържал се". Дебатите продължиха с много критики от БСП, ДПС, Патриотичния фронт и "Атака".

На референдума 1 883 411 души гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот. В крайна сметка подкрепа дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против - Патриотичният фронт, "Атака" и БСП. 

Основни противници на въвеждането на електронното гласуване бяха от БСП, като лидерът им Михаил Миков предизвика остри реакции на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. "Ако депутатите прочетат решението, ще видят, че то не решава нищо - нито отговаря на общественото очакване, нито казва твърдо "не", посочи председателят на социалистическата партия. Според него се дава едно обещание и глас "за" днес е просто присъединяване към гражданите на референдума.

Според декларацията парламентът "подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите". Документът обаче гласи, че подкрепата е само ако са гарантирани тайната на вота и сигурността на системата, чрез която ще се гласува, както и ако има граждански контрол върху изборната система. Тези условия не присъстваха в първоначалния вид на декларацията, а бяха добавени по време на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид.

Приетата днес декларация утвърждава и сроковете, в които правната комисия трябва разгледа законопроектите за промени в изборното законодателство и за електронното гласуване.

Обсъжданията и гласуването на първо четене трябва да приключат до 29 февруари. Дотогава комисията ще трябва да разгледа и анализира всички възможности и процедури за дистанционно електронно гласуване. След това проектите ще бъдат разгледани и в пленарна зала. До края на април пък ще трябва комисията да внесе общ доклад за второ четене в пленарна зала на законопроектите, които са били приети от депутатите на първо четене, ако има такива.

Днешното решение не гарантира въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Възможно е нито един от проектите да не бъде приет от депутатите на първо четене, както и ключови текстове да бъдат отхвърлени при второто гласуване. Депутатите отхвърлиха предложение в декларацията да се запише, че електронното гласуване ще се въвежда поетапно, като се започне от българите в чужбина и по-конкретно от тези, които се намират в Европа.