Според експерти голямо земетресение, като това в Япония, може да доведе до страховито бедствие в централна Азия, в граничния регион между Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан, пише Взгляд.

Сериозни опасения за подобно бедстиве създават плановете на Таджикистан за изграждане на огромен язовир на голяма надморска височина и в сеизмична зона.

Според проекта рогунската ВЕЦ ще бъде една от най-високите в света. В случай на силно земетресение, подобно на това в Япония, язовирната стена с височина над 335 метра ще бъде разкъсана, освобождавайки огромен водния стълб от над 300 метра, който ще залее низините с вълна с височина от около 100 метра.

Пробив на язовира ще доведе до невиждана досега катастрофа за цяла Централна Азия, но най-вече в Таджикистан. Експертите прогнозират, че в тесния пролом водата ще се движи със скорост от над 130 метра в секунда или 468 км в час, като близкия град Нурек ще бъде унищожен от водна стена с височина от 280 метра, движеща се със скорост от 86 метра в секунда.

По пътя си надолу вълната ще унищожи още няколко язовира и каскади, набирайки допълнителна сила, като ще залее десетки градове в Таджикистан.

Земетресения с магнитуд 9 и повече по скалата на Рихтер вече са се случвали в Таджикистан, през 1907 г., през 1911 г., и през 1949 г.