След вчерашната бурна сесия по време, на която единната валута постигна исторически най-високата си стойност спрямо долара, през нощта и рано тази сутрин търговията е с лека корекция надолу. Към 9.00 часа българско време 1? се котира за $ 1.4641, което е близо цент под вчерашните нива. Сред причините довели до рекордното певтиняване на долара участниците в пазара посочват изказванията на официални китайски представители относно възможността за частично превалутиране на резерва на Китай от долари в други валути. Същевременно друг фактор за отслабването на долара стана поредното понижение на лихвата в Америка от Федералния резерв. Финансистите дори не изключват възможността от ново намаление, което съвсем би стеснило лихвения диференциал между долара и еврото. На фона на драстично поскъпващата единна валута съвсем логично е инвеститорите да предпочетат инструменти в евро, смятат анализатори.
Действащия за днес референтен курс на Европейската централна банка за еврото е $ 1.4722 за 1?.
Отслабващият долар директно рефлектира и на фондовите пазари. Тази нощ в Съединените щати основните индекси се понижа с над 2%, като индустриалният DOW JONES INDUS спадна с 2.64% до 13300 пункта, високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE затвори на 2748 пункта или спад с 2.70%, S&P 500 загуби 2.94% от стойността си до 1475 пункта. Борсите в Азия също реагираха на спада в Америка, като с няколко изключения индексите на Япония, Хонк-Конг, Китай, Южна Корея и Австралия се понижихамежду 1 и 5 на сто.
Отслабващият долар се отрази и в цената на петрола и най-вече на златото. Благородният метал достигна нечуваната стойност за тройунция от $ 836.50 долара за тройунция. Петролът също поскъпна рекордно вчера, като на моменти котировките на електронните борси сочеха $ 98.45. Днес търговията е с около 3 долара надолу до $95.80 долара за барел.