Петролът леко се отдръпна от рекордните стойности отчетени в петък. На електронната борса в Съединените щати барел лек американски петрол се котира за $ 135.61 за барел, а добиваният в Северно море нефт сорт „брент” се понижи до $ 135.81 за барел.

Спадът в цената на черното злато идва заради спекулациите, че цените от над $ 139 за барел не са подкрепени от нивото на запасите и търсенето на пазарите.

Пред Bloomberg наблюдаващи пазарите споделят, че пазарите днес са се поуспокоили след невероятното движение в петък от $ 11.33 за барел в рамките на броени часове. Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал Найми пък обяви, че рекордните цени от петък не са оправдани.

Същевременно цената на бензина в САЩ достигна над $ 4 за галон, което увеличи съмненията, че американците могат и да ограничат пътуванията си през летния сезон. Изследване в Съединените щати показва, че средната национална цена на бензина е $ 4.005 за галон, което представлява повишение спрямо $ 3.67, отчетени преди един месец и $ 3.10 преди една година. Според друго проучване, публикувано миналата седмица, 74% от американците биха променили шофьорските си навици, ако цената на бензина премине $ 4 за галон. В случай че бензинът поскъпне до $ 5 за галон, 85% от американците биха шофирали само при необходимост, биха прибягнали до carpool (договорка между група от собственици на автомобили, според която всеки от тях поред кара останалите до определено място), биха вървели пеша или карали велосипед.

За спада на цените допринесе и лекото връщане на долара към еврото на валутните пазари.

Това се отрази най-вече при цената на златото, което отново се търгува под $ 900 за тройунция. Към 18.00 ч. българско време златото се котира за $ 898.40 за тройунция.