Петролът тази нощ "докосна" отдавна прогнозираните $ 100 за барел /159 литра/. Основната причина отново бе слабият долар, който автоматично покачи цената на петрола. "Черното злато" започна да поскъпва още вчера около обяд. По време на азиатската търговия петролът отбеляза рекордните $ 99.29 за барел, като преди това в Съединените щати беше добавил $ 3 към стойността си. Според анализатори, слабият долар засилва търсенето на горива от държавите с поскъпващи валути. Днес се очакват и редовните данни от САЩ за петролните запаси, които по предварителни очаквания ще покажат увеличение. Не е ясно обаче дали, ако се потвърди информацията, ще има ефект за понижение на цената на петрола на фона на слабия долар.

Към 9.00 ч. българско време лекият американски петрол се котира за $ 98.74 за барел, петролът сорт „брент” за $ 95.27 за барел.

Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК снощи за поред ден повиши цената на кошницата /12 вида петрол/ на организацията до $ 90.04 за барел, спрямо определената в понеделник - $ 88.71 за барел.