Цената на петрола продължава да се смъква. След като вчерашната сесия отвъд океана удържа котировките над $ 80 за барел, на старта на днешната се наблюдава понижение с $ 1.35 до $ 78.90 за барел.

На валутните пазари доларът продължава да притиска еврото и към този час курсът на обмяна е $ 1.2917.

16:36 часа

Петролът чувствително поевтиня по време на европейската сесия, като контрактите за доставка през септември изгубиха повече от долар до $ 79 за барел. Котировките за сорт брент паднаха с $ 1.27 до $ 78.05.

Влияние върху търговията може би оказа ревизираната прогноза на Международната агенция по енергетика, според която се очаква съвсем слаб ръст на търсенето на петрол през настоящата и през следващата година.

Поскъпналия долар също е фактор за инвеститорските решения. Спрямо еврото зелените пари натиснаха до $ 1.2966, но спрямо японската йена днес щасткият долар записа 15-годишно дъно до 84.75 йени за долар.

Причината може да се търси в решението на ФЕД от снощи за подпомагане на икономическия растеж, което бе обосновано с очакванията за слабо възстановяване.

08:55 часа

Амариканският долар засили позиции още повече, че Федералният резерв на САЩ остави без промяна основната лихва и обяви, че ще предприеме стъпки за подхранване на растежа на икономиката. От друга страна върху зелените пари оказаха влияние данните от Китай, които показват, че икономиката на страната се охлажда. 

Към 08:50 часа българско време доларът се обменя при курс $ 1.3096 към еврото, при $ 1.3118 по-рано тази сутрин.

Обединената парична единица губи позиции и към японската йена, достигайки 3-седмично дъно до 111.70 йени за едно евро.

Засилването на долара се отрази върху търговията с петрол. Американската сесия завърши при спад от 1.5% в цената на фючърсите с доставка през септември до $ 80.25 за барел. Прогнозата на правителствената служба по енергетика Energy Information Administration, според която предстои леко покачване на търсенето на суровина през следващите 2 години, не бе веднага материализирана от трейдърите. Според доклада световната консумация ще достигне 1.6 млн. барела дневно, спрямо 1.5 млн. барела към настоящия момент, а прогнозата за цената на петрола през четвъртото тримесечие на 2010 година ще се колебае около $ 81 за барел, за да достигне до $ 84 през 2011 година.

Към този час в азиатската сесия контрактите губят 42 цента до $ 79.83 за барел лек американски петрол и $ 78.97 за барел от сорта брент.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!