Пореден седмичен спад записаха индексите на Wall Street. Причината за това е лошото предчувствие за онова, което Федералният резерв на САЩ ще вземе като решение през идната седмица, когато е насрочено редовно заседание на ръководството.

От него се очаква да обяви лихвената си политика занапред и да отговори на въпроса дали ще промени параметрите на програмата за изкупуване на активи от пазара. Очакванията на анализатори, изградени на база на сигналите, дадени от представители на ръководния борд на централната банка, са че ФЕД ще започне постепенно изтегляне на стимулите, които бяха дадени на икономиката, за да може тя да се възстанови от глобалната финансова криза, тръгнала от 2007 година.

Единственото, което дава някакви надежди, че Федералният резерв може да изчака още малко от изтеглянето на стимулите, е ревизираната през тази седмица прогноза на Международния валутен фонд за очаквания растеж на САЩ за тази година. От досегашните 3%, икономистите на фонда понижиха перспективите пред икономиката за нарастване от 2.7%.

Dow Jones Industrial Average спадна с 0.70% до 15 070 пункта.
S&P 500 Index изгуби 0.59% до 1 626 пункта.
NASDAQ Composite Index потъна с 0.63% до 3 423 пункта.

На седмична база сините чипове изгубиха 1.2%, широкият измерител спадна с 1%, а високотехнологичният бенчмарк изтри 1.3% от нивото си спрямо миналия петък.

Търговията с фючърси за лек американски петрол затвори на $ 97.85 за барел, което е поскъпване с повече от един долар в американската сесия. Сортът брент поскъпна с 98 цента до $ 105.93 за барел.

Върху търговията оказва влияние гражданската война в Сирия, особено след като САЩ декларира подкрепа за опозиционно настроените сили в страната, срещу които официалният режим употреби химическо оръжие. Позицията на Америка веднага срещна съпротивата на Русия, която се обяви против въоръжаването на бунтовниците в Сирия.

Във валутната търговия еврото спадна леко към долара до $ 1.3347.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!