На стоковите пазари цената на петрола мина $ 75. Лекият американски петрол се търгува за $ 75.23 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент е на ниво от $ 73.74 за барел. Участниците в търговията очакват редовните данни за седмичните запаси в Съединените щати.

На валутните пазари еврото леко се повиши към долара, като двойката се котира на ниво $ 1.3954 за € 1.

 

10.45 ч. българско време

Без съществени корекции започна валутната търговия в европейската сесия. EUR/USD се котира малко над 1.39 при $ 1.3915 за € 1.

На стоковите борси петролът остава над $ 74 за барел. Участниците в търговията очакват вече редовните данни за седмичните запаси в Съединените щати. Заради студеното време в североизточната част на страната се прогнозира спад на запасите от горива, включително на дизел и на гориво за отопление.

Преди обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 74.55 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент поевтинява до $ 72.95 за барел.


8.45 ч. българско време

На валутните пазари двойката EUR/USD остава без съществена промяна спрямо нивата след влизането на американските пазари снощи и се води малко над 1.39.

Вчера щатската валута скочи до най-високата си стойност към единната европейска от 7 месеца насам от $ 1.3850 за € 1 заради продължаващите опасения, че Гърция няма да може да се справи с бюджетния дефицит, което се отрази на активите деноминирани в евро.

Все пак еврото успя да изтрие малко над половин цент от загубите, след като вчера от Европейската комисия съобщиха, че бюджетните съкращения в Гърция са амбициозна, но осъществима цел. Утре Европейската комисия ще оповести оценката си за бюджетните съкращения в Гърция.

В Австралия оставиха основната лихва без промяна при прогнози за поредно повишение с 25 пункта. Решението на централната банка натисна австралийския долар на валутните пазари.

На стоковите борси петролът премина $ 74 за барел след ръста на капиталовите пазари в САЩ и вследствие на поредните нападения от страна на нигерийски бунтовници над нефтени съоръжения в африканската държава. Допълнително черното злато се повиши, след като стана ясно, че в Съединените щати отчитат рязко повишение на производствената активност през януари, което пък завиши оценките за търсенето на петрол във водещата световна икономика, която е и най-големия енергиен потребител.

На електронната борса в Ню Йорк тази сутрин лекият американски петрол се котира при $ 74.65 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент при $ 73.70 за барел.