Президентът Росен Плевнелиев поиска разкриване на цялата истина чрез отваряне на досиетата на Корпоративна търговска банка.

 

„Казусът КТБ е поставен под прожекторите на общественото внимание с особена сила и чувствителност. Децата ни няма да ни простят, ако не отворим „досиетата КТБ“. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем „досиетата КТБ“ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС досега, това ще бъде стратегическа грешка за държавата“, заяви президентът в обръщение от трибуната на парламента.

Според него, „ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Казусът КТБ е големият тест днес за българската държава. Затова БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай“.

Плевнелиев е категоричен, че е необходим „пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях – кредит по кредит, чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност”.