Общо 14 дружества с държавно участие, между които и "Международен панаир Пловдив" АД, ще бъдат пуснати за приватизация през 2015 г.

Планът за работа на Агенцията за приватизация през тази година ще бъде обсъден на днешното заседание на Надзорния съвет на ведомството. Очаква се пловдивският панаир да е сред дружествата в приоритетния списък на агенцията.

За приватизацията на миноритарния дял държавни акции вече има принципното съгласие на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Държавният дял в дружеството възлиза на 49.63%. Предстои да бъде изготвен правен анализ и приватизационна оценка на миноритарния пакет и съответно да се определи неговата цена и метод на продажба.

Мажоритарният собственик на "Международен панаир Пловдив" АД Георги Гергов отново потвърди пред Дарик, че към този момент няма намерение нито да купува, нито да продава акции на дружеството.

Останалите 5 дружества, по които АПСК ще работи приоритетно за осъществяване на приватизационни продажби през 2015 г., са "АДИС", "Аудиовидео Орфей", "Българска фондова борса", "БДЖ-Товарни превози" и "Овча купел".

През тази година агенцията ще осъществява и действия по продажбата на обособени части от търговски дружества и на имоти - частна държавна собственост, предложени от областни управители. След като програмата за приватизация бъде приета от Надзорния съвет на агенцията, тя ще залегне в План за работа на АПСК през 2015 г., който ще бъде изпратен за одобрение от Министерски съвет.