До дни правителството ще подпише договора за проучване на шистов газ край Нови пазар с американската компания "Шеврон". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той посочи още, че предстоят конкурси и за нови блокове за проучване в Северна България.

Американският енергиен гигант „Шеврон” беше избран след конкурс и с оферта от 30 млн. евро само за възможността да проучи находищата на шистов газ. В същото време еколози и община Нови пазар обжалват решението на министерството на икономиката пред Върховния административен съд. Причината е опасността от екологична катастрофа и замърсяване на питейните и напоителни източници.

„Едва ли някой мисли, че това правителство ще мине през законите на страната, екостандартите и природата на България, за да прокарва проекти-авантюри. Искам да успокоя всички знаменосци на съпротивата, че внимателно следим развитието на технологиите и си даваме ясна сметка, че добивът на шистов газ може да създаде риск, ако не се спазват правилата“, бяха встъпителните думи на министър Трайков по време на конференцията, посветена на добива на шистов газ.

Той обясни, че ползите за страната са много повече и посочи тази, че общините, в чиито райони ще се добива газът, ще получават десетки милиони лева годишно. Mинистър Нона Караджова пък обеща за всяка процедура на добив да се провежда публично обсъждане.

Радослав Наков от БАН и представител на асоциацията на минните геолози заяви, че няма нищо опасно в добива на шистов газ и поиска добив на полезни изкопаеми от защитените територии и природни паркове.

“Защо да не се окаже, че сме много богати на шистов газ, защо да негодуваме от високите цени на парното и да чакаме поредното повишение на цените му. Казвате, че има опасност от добива на шистов газ, да, има опасност. Това никой не го крие“, коментира той и допълни, че опасност има и когато караме кола по улиците.

Петко Цветков от Българска фондация биоразнообразие, други еколози и община Нови пазар обявиха, че обжалват разрешението на „Шеврон“ да проучва за находища от шистов газ. По думите на Цветков един източник изисква множество сондажи, а един сондаж - строене на пътища, унищожаване на територии в близост, химикали, а сондирането минава задължително през водоносните слоеве, които са единственият водоизточник на Добруджа.