Политиците, които от близо година търсят консенсус за съставяне на следващото правителство на Белгия, снощи спешно се върнаха на масата на преговорите и не спаха цяла нощ, след като международната агенция Standard and Poor's понижи с една степен рейтинга на страната, до АА.


Мандатоносителят в оставка Елио ди Рупо напусна по-рано тази седмица преговорите и поиска от краля Албер Втори отсрочка, за да обмисли позицията си.

 

Но само час след излизането на доклада на S&P той се върна на обсъжданията със своите политически партньори.

 

На продължилата 14 часа среща е бил представен шести вариант на промени на бюджетната рамка на федерацията за следващите години.


Според местни анализатор Белгия вече е загубила над четири милиарда евро от снощното понижение на рейтинга, тъй като дългът на страната ще бъде обслужван по-скъпо при новите условия.

 

Вестник "Le Soir" съобщи, че преговарящите имат краен срок до часа на отварянето на борсите в понеделник, за да заявят, че са готови с рамката на бюджета за догодина.


RTL посочва, че тази сутрин техническите екипи на участващите в заседанията
продължават преговорите, като новите предложения включват през следващите четири години стажът за пенсия и възрастта за предсрочно пенсиониране да се повишат с две години.


Не се очаква мерките да засегнат бюджета на здравеопазването. Сред допълнителните идеи е повишаването на данъка върху печалбите на борсата, както и въвеждането на "солидарен данък" за най-богатите.

 

Белгия вече близо година и половина няма легитимно избрано федерално правителство, което трябваше да бъде сформирано след парламентарните избори през юни 2010 г.

 

От тогава страната е управлявана от служебен кабинет, който придвижва само текущи дела. Преговорите за създаване на правителствена коалиция бяха подновени на 20 август тази година.