Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън може да поиска от Конгреса втората половина от спасителния план за 700 млрд. долара заради опасенията за задълбочаване на рецесията, която може да доведе до още финансови проблеми.

Очаква се скоро Полсън да приключи с харченето на първата част от спасителната програма заради плана на Буш за подкрепа на автомобилните производители. Неназовани източници твърдят, че вървят совалки между финансовото министерство и  конгресмени за одобрение харченето на втората половина от спасителния план.

Далеч сме от излизане от кризата, коментира професор Джозеф Мейсън от университета в Батон Руж, Луизиана, който преди това е работел във финансовото министерство. Според него не е трудно отсега да си представим как Барак Обама върви към Белия дом без да е останало нищо за харчене от спасителния план.

Осигуряването на допълнителни средства ще даде на финансовото министерство още една опора в случай, че друга банка или застрахователна компания фалират. Проблемът е обаче, че демократите в Конгреса предупредиха, че администрацията на Буш трябва да направи ново усилие за подпомагане на хората, изправени пред опасността да загубят домовете си.

Полсън още не е взел окончателно решение. Той продължава да се оглежда за най-добрия начин хем да използва парите, хем да се придвижи напред.

На среща миналата седмица той помолил Буш за публична политическа подкрепа за харченето на останалите 350 млн. долара.

 Източник Bloomberg