Португалският министър на финансите Мария Луиш Албукерке заяви, че правителството си поставя за цел да намали разходите с 3.9 милиарда евро през 2014 г., съобщи AP.

Правителство внесе в парламента проектобюджета за 2014 година, предвиждащ жестоко орязване на държавните разходи по настояване на международните кредитори на страната.

Проектът предвижда заплатите на държавните служители, получаващи над 600 евро месечно, да бъдат намалени с до 12 процента. Също така пенсиите на служителите от държавния сектор, които са по-високи от 600 евро месечно, ще бъдат намалени с около 10 процента, пише БТА.

Работната седмица на държавните служители вече беше увеличена от 35 на 40 часа, а от следващата година пенсионната възраст ще нарасне от 65 на 66 години.

Новите мерки за икономии са изисквани от международните кредитори на Португалия, с които тя договори спасително споразумение на стойност 78 милиарда евро през 2011 г.

Опозиционните партии и профсъюзите настояват за по-малко икономии и повече правителствени разходи, за да бъде насърчен икономическият растеж.