Португалският съд е постанови, че строгите мерки за икономии, изисквани в замяна на програмата на стойност 78 млрд. евро за спасяване на страната от неплатежоспособност, са в нарушение на конституцията. 

С дългоочакваното решение, взето късно в петък вечерта, Конституционният съд отхвърли съкращенията на държавните пенсии и заплатите в държавния сектор, което може да принуди премиера Педро Пасос Коелю, да преговаря за алтернативни мерки за намаляване на дефицита с международните кредитори, пише FT. 

Решението също така заплашва да дестабилизира управляващата дясноцентристка коалиция. Опозицията призовава за оставката на премиера и той ще свика спешно заседание на кабинета в събота, за да обсъди последствията от решението на съда. 

Мерките, които се считат за противоконституционни, трябва да доведат до спестяване на между 900 млн. евро и 1.3 млрд. евро. Общата стойност на икономиите, планирани за тази година, е 5 млрд. евро. 

В рамките на бюджета за 2013 г., одобрен от парламента през ноември, португалските домакинства са изправени пред най-големите данъчни увеличения в историята, тъй като правителството се стреми да вдигне приходите от данъка върху доходите с 30 на сто. 

През март, международните кредитори се съгласиха да дадат на Португалия втора допълнителна година, за да може страната да отговори на фискалните цели, заложени в спасителната програма. Но решението на Конституционният съд силно ще затрудни тази задача.