Това е сериозна и заслужаваща доверие програма, заяви френският президент Франсоа Оланд, коментирайки представените вчера предложения към международните кредитори от гръцкия премиер Алексис Ципрас.

През последните седмици на фона на засилващия се натиск от германските консерватори срещу лявото правителство на СИРИЗА в Атина, Оланд се превърна в последния приятел на Гърция.

Може би заради това, че гръцкият и френският лидери споделят общи социалистически ценности или по-скоро като опит да се измъкне от сянката на нарастващото влияние на Германия с еврозоната, Франция се превърна в защитник на гръцките интереси в Европа, точно, когато каузата на гърците изглеждаше напълно изгубена.

Както в Атина, така и в Париж искат да ограничат германския натиск за балансирани бюджети и фискални икономии. Капитулацията на Гърция пред международните кредитори, дава шанс на Оланд да отпусне малко германската хватка върху европейската финансова система, от която не са доволни и политиците в Лондон.

Междувременно и френският министър на икономиката Еманюел Макрон заяви, че е оптимист за възможността да има постигнато споразумение с Гърция.