Хората, които ползват iPhone, са платили близо $ 6 млрд. за поправка на повреди по устройствата, показват данни, публикувани от MarketWatch. Компанията-производител таксува по $ 229 за замяна на счупен екран на новия iPhone 5, което е повече от цената на цялото устройство, с което потребителят може да се сдобие срещу $ 200 плюс двугодишен договор. Стойността на ремонта надвишава и една трета от разхода $ 650 за телефона, ако той се вземе от клиента без договор.

 

Компанията предлага опция за застраховка в от $ 99 в AppleCare insurance, срещу която клиентът получава подмяна на повредения екран срещу $ 49.

 

MarketWatch добавя, че подмяната на части от последната версия на популярния телефон излиза много по-скъпо, отколкото при поправка на по-старите модели. Това дотолкова променя обстоятелствата, че останалите сервизи извън мрежата на Apple са неконкурентни на пазара.

 

Поправката на iPhone е доходоносен бизнес, показват статистиките. През 2012 година близо една трета от притежателите на такъв телефон са имали повреда по устройствата по данни на компанията SquareTrade, която е извършила проучване по въпроса. Нейни са и данните, че от 2007 година, когато телефонът се появи на бял свят, до сега, потребителите са изхарчили близо 6 млрд. долара по ремонти. Освен това проучването показва, че iPhone се развалят повече от iPad, при които повредите са около 10%.

 

Специалисти от пазара обръщат внимание върху факта, че Apple продава по около 300 хил. айфона на ден. Компанията контролира всичко в жизнения цикъл на телефоните - от производството на компоненти, до сервиза.

 

Подмяната на повреден екран на iPhone 5 клиентът може да извърши и сам, обръща внимание Адам Кери, консултант по мобилни устройства от Ню Йорк, цитиран от MarketWatch. Кери обръща внимание, че за това не се изискват умения на хирург, но трябва да се купи комплект специални инструменти, които в Amazon се продават за $ 25.