Имотите в строящи се жилищни кооперации, които все още не са получили Акт 16, отново стават атрактивни за купувачите на пазара, показва анализ на кредитна консултантска компания, цитиран от БТА.

За такива имоти са 8 на сто от жилищните кредити през август, като в предходните месеци този процент рядко е надхвърлял 4 на сто.

"Банките финансират клиенти с добра кредитна история, които търсят да купят жилище. Липсата на Акт 16 не е пречка за финансиращите институции, ако потребителите са изрядни платци, а същевременно и строителната компания, която изгражда жилището, е проверена и надеждна. Задължително условие обаче е сградата да е получила Акт 14", коментира изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев.

Купувачи на жилища без Акт 16 са предимно млади семейства с деца и хора във възрастовата група до 40 години.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната за август е 37 960 евро, сочат данните на компанията. Това е с около 2500 евро по-малко, отколкото отчетения пик през месец юли, което консултантите обясняват с отпускарския период и с все повече активизиращите се пазари в по-малките градове на България, където и цените на имотите са по-ниски. По данни на кредитните консултанти, съотношението евро/лева за страната през изминалия месец е 90/10.

Най-често потребителите вземат ипотечен заем, който е между 10 000 и 30 000 евро, показва още статистиката. През август се наблюдава увеличение на дела на ипотечните кредити, които са изтеглени за лично ползване - 7,4 на сто спрямо 3,6 на сто през предишния месец. С цел покупка на жилище са взети 90,9 на сто от ипотечните заеми, а за строително-монтажни работи - 1,7 на сто.

Най-предпочитан от клиентите срок за погасяване на ипотечни заеми остава между 16 и 20 години. 85,4 на сто от домакинствата, теглили ипотечен кредит през август, са с доход от 1500 до 2500 лв., сочат данните на кредитните консултанти.