Разрешение за строеж получи Прайм Бизнес Център на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, съобщиха от дружеството. Луксозната бизнес сграда клас А ще бъде изградена в централната част на София, на ул. „Пиротска”. Проектът преди дни беше представен на най-престижния световен форум за недвиживими имоти MIPIM в Кан. Инвестиционни компании, крайни потребители и агенции от Русия, Гърция, Англия, Италия, Белгия, САЩ проявиха интерес към него, съобщават от дружеството със специална и инвестиционна цел.

От Прайм Пропърти смятат, че офис площите в широкия център на София ще запазят ценовите си нива. Причините за това са липсата на свободни парцели за застрояване в центъра, недостатъчният брой луксозни бизнес сгради и удобството на този район за фирмите.

Предлагането на офис пространства в столицата като цяло е голямо, но повечето обекти са съсредоточени в покрайнините на града. 905 хил. кв.м офис площи са в процес на изграждане, но едва 17 % са в центъра на града, сочат данните Colliers за 2008г.

Повечето от големите проекти се намират на бул. Цариградско шосе, в близост до летище София или по протежение на Околовръстното шосе. В централните райони възможностите за строеж на нови бизнес сгради са ограничени, тъй като подходящи терени почти липсват.

Според проучване на агенции за недвижими имоти обаче, центърът на София се запазва като предпочитана локация от фирмите. Интересът към него се формира от компании, чиято дейност изисква да бъдат близо до институции и клиенти.

Офис площите в София са все още с най-висока доходност в сравнение с останалите пазари в ЕС, показва проучване на консултантска компания CB Richard Ellis.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!