Ако проверката на Европейската комисия установи, че заменките със земи на територията на страната представляват нерегламентирана държавна помощ, държавата и в частност - Министерството на земеделието, няма да обжалват, а ще накажат с актове самите бенефициенти по сделките.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънреден брифинг след среща с коалиция „За да остане природа в България” по повод заменките с държавни земи, цитиран от Фокус.

В момента Европейската комисия разглежда 147 договора, подписани до 2009 г., за заменки на държавни земи за частни интереси, при които може да става на въпрос за нерегламентирана държавна помощ.

По думите на Найденов най-вероятно решението на ЕК ще е негативно за страната ни, но това категорично не означава, че България е осъдена.

Собствениците на заменените земи ще трябва или да платят разликата между пазарната и административната оценка, или да върнат съответните гори, отбеляза министърът и посочи, че според него по-голямата част от бенефициентите по сделките ще предпочетат да върнат на държавата земите, защото те иначе биха им излезли много скъпо.

При 10% от земите обаче вече има променено предназначение, горите са изсечени и те няма как да бъдат върнати, следователно в този случай собствениците ще трябват да платят разликите между пазарната и реалната цена, обясни Найденов. Той пое политическата отговорност България да приеме решението на ЕК и призова опозицията за съвместни действия за решаване на проблема. Все пак тези заменки са станали по време на управлението на Тройната коалиция и тези политици също трябва да поемат отговорност, допълни министърът.