Официалният представител на държавната администрация, който отговаря за плащанията в банковия сектор на САЩ се опитва да накара застрахователния гигант American International Group /AIG/ да съкрати с $ 198 млн. под формата на премии за служителите в търговското си подразделение, чиито проблеми създадоха заплаха за глобалната финансова система, информира The New York Times.

Кенет Файнбърг, специалният отговорник на хазната за възнагражденията във финансовия отрасъл, се сблъсква обаче с правни препятствия, защото въпросните бонуси излизат извън рамките на новите правила срещу премиалните плащания в компаниите, получили федерални помощи. Споразуменията за тях са били постигнати преди миналогодишните мерки за спасяване на отрасъла на финансовото министерство и Федералния резерв и заради това не попадат под ударите на новите правила.

Проблемът се появява отново и отново. Изплатените по-рано тази година премии на същите служители на AIG предизвикаха обществен гняв, въпреки че властите заявиха, че имат ограничени правомощия, що се касае до анулирането на заварени договори. Фокус