Всяка община да има възможност да въведе горна цена на таксиметровите услуги – такова предложение е депозирано в комисията по транспорт в парламента, която ще обсъжда на първо четене промените в закона за автомобилните превози. Пред Дарик шефът на комисията Иван Вълков заяви, че проектонаредбата е на министерството на транспорта. Така ще се даде възможност на всяка община да определи тарифите на такситата, като се съобрази с местните икономически условия. С мярката се цели да се спре и практиката някои таксита да возят на баснословни цени.

За цените на таксиметровите услуги се предлага да бъдат направени промени относно това цените за горна граница да бъдат фиксирани, каза Вълков и допълни, че такава практика съществува в няколко държави в Европейския съюз и конкретно във Великобритания, Дания, Унгария, Холандия, Финландия и други.

Това задължение се вменява на общинския съвет и на кметовете да направят тези промени или да фиксират тези цени, защото всеки регион е с строго специфичен и всяка община сама да има право да решава каква да бъде горната граница на тези цени. Това е с цел да се обявяват тарифите за извършването на превозите, които и в момента се обявяват, но явно, че има големи проблеми в тази насока от гледна точка на това, че много потребители се оплакват от много високи цени, които не са поставени на регламентираните места и по регламентирания начин и се спекулира с тази висока цена, каза Вълков.