Над 1.2 млрд. лв. е рамката на проектобюджета на София за 2010 година, като това е с 200 млн. повече от миналата година, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че местните данъци и такси няма да се увеличават.

Основният акцент в бюджета за следващата година е стабилна инвестиционна програма за около 600 млн. лв. в бюджета, съобщи Фандъкова. Ще се инвестира в транспорт, образование и екология, допълни тя. Очаква се да се построят 21 детски градини и 2 училища през 2010 година.

100 млн. лв. ще бъдат усвоени за втория диаметър на софийското метро - от „Надежда" до „Черни връх", каза заместник-кметът Минко Герджиков. По думите му 15 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането на канализация, а други 11 млн. лв. ще се използват за ВиК в Овча купел и Горна Баня и за поддръжка на подлези, детски площадки и облагородяване на междублокови пространства.

Друг основен приоритет ще бъде осигуряването на средства по европейските оперативни програми, като за 2010 година сумата ще бъде 240 млн. лв., каза още Герджиков. Той допълни, че сумата за почистване е с 9 млн. лв. повече от тази за 2009 година.

Догодина ще се инвестира в изграждането на подземни паркинги, ще се работи по проблема с уличните кучета и ще продължи обзавеждането на болниците с апаратура, допълни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общественото обсъждане на проектобюджета на столицата ще е на 7 януари догодина.