Вестник Дневник

Сделката за закупването на СИБанк от КВС е с още една стъпка по-близо до финализирането си, след като в петък белгийската финансова група получи разрешение от БНБ да придобие над 75% от капитала на банката, съобщава в. Дневник. Стъпването на КВС на банковия пазар беше обявено в края на септември. След неколкомесечни преговори белгийската група и акционерите на СИБанк (Цветелина Бориславова и инвестиционният фонд Novator, основан от исландския милиардер Тор Бьорголфсон) подписаха споразумение за придобиването от KBC на пакет от 75% от капитала на СИБанк за 295 млн. евро.

Български държавни железници (БДЖ) ще погасят 67 млн. лв. дълг към Националната електрическа компания (НЕК) с част от средствата, събрани при пласирането на 120 млн. евро облигационен заем. Това съобщи изпълнителният директор на железниците Олег Петков. Част от останалите средства от емисията ще са погасяване на 90 млн. лв. задължения към НК "Железопътна инфраструктура" за такси за използване на релсовия път. С пари от облигациите ще бъдат ремонтирани и 1200 товарни вагона. БДЖ обезпечава облигационния заем с мотриси "Дезиро" на "Сименс" и част от товарните вагони.

Компанията за търговия с осветителни тела "Денилайтинг" прояви интерес към набирането на капитал чрез фондовата борса и да разрасне дейността си, четем от страниците на в. Дневник. Макар все още нещата да са на фаза проучване и обмисляне на алтернативи, компанията има планове за разрастване в национален мащаб и развитие на търговската мрежа, съобщи Милена Радева, която е съсобственик в дружеството. Към момента компанията все още е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, което трябва да се промени при евентуално решение за листване на БФБ. Тя е сред най-динамично развиващите се компании от сектора, като вече е сключила договор за партньорство със специализираното подразделение на Philips, а вече е построена представителна сграда с обща площ 4000 кв.м в Бургас.

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) , Централният депозитар и БФБ - София са внесли предложение за промени в Наредба 16 на Комисията за финансов надзор, които трябва да уредят използването на дневните сделки (интра дей) с ценни книжа на борсата. Това съобщи Иван Такев, директор "Търговия, надзор и пазарна информация" в борсата, на регионалната кръгла маса за привличане на емитенти, която се проведе в края на седмицата в Стара Загора. При тези сделки един инвеститор купува една акция и в същия ден я продава. В момента приключването на сделките отнема до 2 дни и така реално собственикът на ценната книга не може да я продаде, просто защото в Централния депозитар той още не е регистриран като такъв. Наредба 16 урежда именно условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заемането на ценни книжа. Подобни сделки не могат да станат, без въпросните ценни книжа да бъдат дадени в заем, именно поради факта, че дори сделките да се необратими, те не са приключили, а с тях и прехвърлянето на собствеността върху книжата.

Вестник Пари

Следите от масовата приватизация вече са на път да бъдат абсолютно заличени, четем от страниците на в. Пари. 150 компании, които са на БФБ-София от този период, били чисти фантоми и затова било по-добре да бъдат делиствани. Това смята председателят на Съвета на директорите на БФБ Виктор Папазов. Така ще се заличат всички негативни спомени за най-ранния и най-масовия период на раздържавяване у нас. С делистването БФБ ще загуби пазарна капитализация, но ще подобри качеството на компаниите, които се търгуват.

Обмислят нов данък за фирмите, четем още от страниците на в. Пари. С него щяла да се установи по-тясна връзка на общините с бизнеса, след като те бяха лишени от част от приходите от ДОД. От Министерството на финансите щели да дадат официално становище, когато при тях постъпело писмено предложение за въвеждането на такъв налог.

Вестник Стандарт

Близо 250 лв. за данъци, такси и застраховки ще плащаме за малко жилище в центъра на София, пише в. Стандарт. От януари 2008 г. общинските съвети ще определят размера на данък сгради. Догодина депутатите ще гласуват и задължителна застраховка на имотите срещу земетресения и наводнения. Предвижда се тя да влезе в сила от 2009 г., а цената й да бъде от 35 лв. за жилища в София до 6 лв. за селски имоти, каза председателят на парламентарната комисия за борба с бедствията Венелин Узунов. Но най-големият разход за собствениците на жилища ще си остане такса смет. Кабинетът предложи общинарите да гласуват данък сгради в границите между сегашния размер от 1.5 на хиляда до двойно по-високите 3 на хиляда от данъчната оценка на имота.

Вестник 24 часа

„Булгаргаз” да не начислява 3% надценка върху доставките на природен газ. Това предлагат на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров експертите във ведомството му, научи "24 часа". Това бил един от малкото начини да се повлияе върху рязкото поскъпване на природния газ. Преди седмица компанията стресира всички клиенти, а оттам и хората, които се отопляват с парно, с предложение за поскъпване от 33.57%. В момента „Булгаргаз” продава 1000 куб. м на цена от 332.30 лв. без ДДС, което е с 16.60 лв. под утвърдената от ДКЕВР цена за последното тримесечие на годината.

„Акциите поскъпват от ръста на икономиката”, казва в интервю за "24 часа" Хайнрих Шалер, член на съвета на директорите на Виенската фондова борса. Той потвърждава интереса на борсата към държавният дял от 44% в БФБ-София. Освен това Шалер одобрява избора на нашата борса да интегрира платформата на Дойче бьорзе и смята, че така ще е по- лесно двете институции да си сътрудничат.