„Дневник”

„Борсата с най-голям дневен спад за 2007г.” съобщава на първата си страница всекидневникът, след като вчера Българската фондова борса е регистрирала най-големия си дневен спад за последната година, след като основните индекси потънаха с близо 4%. Показателят за 16 от най-големите публични дружества SOFIX приключи с понижение от 3.89%, BG40 с 4.80%.

Независимо от резкия спад и започналата корекция от последния месец анализаторите останаха спокойни, отбелязва „Дневник”. „Част от играчите се освобождават от позициите си, за да съберат средства за участие в атрактивни като цена увеличения на капитала и нови листвания”, обясни Цветослав Цачев, главен анализатор в „Елана трейдинг”. Спадът въ вторник донякъде се дължи и на страха на някои инвеститори от тенденцията от последните седмици, смята Тихомир Каунджиев от „Бета корп”. Мнения дадени пред изданието.

„Сега”

По повод промените в данъчните закони, вестникът съобщава : „Парламентът не приема облекченията за хазарта”.

Предложението на кабинета данъкът върху хазарта рязко да се намали отново разбуни парламента. Идеята на МС е 10-процентната ставка да остане, но вместо да се облагат всички приходи от залагания, както е сега, от постъпленията да се вадят изплатените печалби на участниците в игрите и остатъкът да се облага с 10%.
"С тази промяна искате да увеличите доходите на хазартните оператори", обърна се към мнозинството Иван Костов. Според лидера на ДСБ предложените данъчни облекчения са реверанс към Васил Божков и още няколко бизнесмени. От БСП изненадващо също разкритикуваха поправката. Милен Велчев от НДСВ обяви, че трите партии от коалицията ще обсъдят спорния въпрос за данъчното третиране на игрите със залагания. Йордан Цонев също съобщи, че управляващите ще внесат нови предложения за данък хазарт.

"24 часа"

Пак за данъчни промени, но в други закони изданието пише:

"10ст върху бензина заради новия акциз". С толкова ще поскъпнат от Нова година дизелът и бензинът заради промените в Закона за акцизите. Вчера депутатите гледаха на първо четене промените в данъчните закони. Налогът на горивата се вдига с 50лв. на 1000 литра. Това означава, че масовият А-95 да мине 2.10лв, а дизелът 2.20лв.

Вдига се и акцизът върху цигарите, като се очаква кутия "Виктори" да стане между 2.90-3.20 лв. Данъкът върху доходите пък ще стане 10% предвиждат промените в закона за подоходното облагане.

„Труд”

„22 милиарда лева инвестират в имоти през 2007г.” е озаглавена статията на бизнес страницата на вестника.

Прогнозата е на агенция „Явлена” дадена на Икономическия форум, който се провежда в НДК. „Официално вложените средства ще възлязат на около 11 млрд.лв. Разминаването идва от факта, че голяма част от сделките все още се изповядват на цена по-ниска от реалната” е заявил Страхил Иванов, управител на „Явлена”. За миналага тодина обемът на пазара се изчислява на 17.7 млрд.лв, припомня „Труд”.

"Монитор"

"10% инфлация тази година прогнозира Петър Димитров", съобщава всекидневникът, като припомня, че предишните години макро-показателят е бил в рамките на 6.5%.

Петър Димитров е уточнил, че цените у нас са на ниво 56% от тези в ЕС, а в Румъния този процент е 72 на сто. Очакванията са, че при нас най-бързо ще върви процесът на изравняване с тези на общността.