Дневник”

„Възстановяването започна”

Коментарите за срив на пазара приключиха, понижението поизплаши някои инвеститори, а изминалата седмица върна положителното движение с големи крачки нагоре. Почти без прекъсване цяла седмица индексите отбелязваха повишение, но в доста от дните, особено в началото на седмицата, основна причина бяха единични сделки с големи пакети, които повишаваха и цените. След като в петък се повиши с повече от 3%, най-старият индекс - SOFIX, стана и най-силно покачилият се измерител за цялата седмица, с близо 7% до 1764.49 пункта. Малко след него с 6.8% се повиши стойността на BG TR30.
Цените на акциите все още не са достигнали върховите си стойности от края на октомври, но страхът да продадеш, за да не изгубиш много, вече отстъпва пред притеснението да успееш да купиш, преди цената да се е повишила. Излизането на консолидираните отчети повлия силно търговията през седмицата, но съвсем не само в положителна посока за всички.

„Стандарт”

Пак на тема движение на акциите на фондовата борса изданието допълва

„Борсата зарадва инвеститорите”

Фондовата борса зарадва инвеститорите в акции. След като близо месец цените на книжата падаха, през изминалата седмица всички индекси регистрираха значителен ръст. SOFIX повиши стойността си със 7% до 1764.49 пункта, а BG40 нарасна с 4.9% до 541.45 пункта. Общо 5 компании от индекса приключиха изминалата седмица с повишение над 10% - ТК-Холд, Доверие Обединен Холдинг, Българска холдингова компания, ЦКБ и ТБ БАКБ.

„Сега”

„Цените на панелките тръгват надолу”

Цените на панелките ще останат на сегашните си нива през 2008 г., а някои от тях ще тръгнат и надолу, прогнозира вчера шефът на Национално сдружение "Недвижими имоти"(НСНИ) Орлин Владиков. "Най-вероятно цените на панелните жилища ще останат на сегашните си нива и през следващата година, макар че допускам по-старите от тях да поевтинеят от 15 до 25%", заяви той.
Квадратният метър жилищна площ средно за страната е струвал 1118 лв. през третото тримесечие, сочи статистиката на НСИ. Най-скъпи са апартаментите в София - 1904 лв. на квадрат, следвани от Варна - 1753 лв. и Бургас - 1483 лв., а най-евтини - в София-област - 491 лв. на квадрат. Спадът в цените на недвижимостите е неминуем, след като пазарът у нас вече стигна тавана си, а цените в някои от сегментите му се изравниха с тези в ЕС, поясни Владиков. Той припомни, че у нас предлагането на имоти далеч надхвърля търсенето и тази тенденция в бъдеще ще тегли цените надолу.
"Единствено при луксозните имоти, разположени в централните урбанизирани райони с добра гледка и отлично изпълнение на строителните дейности, очаквам поскъпване от 15-20% догодина", каза още Владиков.

„Монитор”

„Богатеем” с над 20% вече четвърти път.

За четвърта поредна година българинът богатее с по над 20 на сто годишно, е основното заключение за България от най-новото изследване на УниКредит Груп за богатството и задълженията на домакинствата в Централна и Източна Европа.
Финансовите активи на домакинствата в България са се увеличили с 27% за периода юни 2006 - юни 2007 г. След корекция с инфлацията на потребителските цени за периода от 5.6%, която изяжда на практика всеки пети спечелен лев, това все пак означава сериозно реално увеличение от над 20%. Икономистите на УниКредит Груп очакват натрупването на богатство от домакинствата в България да се запази до края на 2007 г. Ако това бъде постигнато, за четвърта поредна година реалният ръст на богатство на домакинствата у нас ще надвишава 20%.
Увеличението в обема на финансовите активи според данните от първата половина на 2007 г. е макар и с малко по-голямо от увеличението на задълженията. Така сектора на домакинствата в България остава нетен спестител. Голяма част от новите заеми за домакинства бяха използвани за придобиването на нови жилищни имоти, както и за ремонт и на съществуващи жилища. Това, в комбинация с голямото нарастване на цените на недвижимите имоти, допълнително увеличи ръста на реалните активи в сектора на домакинствата.