"ГЕРБ иска десните да работят заедно", информира Труд. ГЕРБ предложи вчера на десните партии, членки на Европейската народна партия - СДС, ДСБ, Демократическата партия и земеделците на Анастасия Мозер, да подпишат декларации, че след избори ще се коалират. Това стана на брифинг по случай първата година от учредяването на партията. Така ще спрат спекулациите за коалиране на ГЕРБ с партии, които в момента управляват. Договорът ще бъде предложен на десницата при посещението на генералния секртар на ЕНП Антонио Лопес на 6 декември.

"В НДСВ тръгва втора опозиция", отбелязва 24 часа. Втора опозиция се заражда в НДСВ след разцеплението на жълтата партия, което тече от миналата седмица. Тя включва царистите, които хем не одобряват изключването на колегите си от юридическото лоби на Пламен Панайотов, хем не искат да напускат Симеон. Сред тях са Соломон Паси, проф. Огнян Герджиков, Снежана Гроздилова, Борислав Владимиров, Долорес Арсенова. Всички те досега са протестирали под някаква форма срещу новото ръководство и партийния конгрес, но по свои причини до един смекчиха позициите си.

Вчера към бунтарската група се присъедини и 13-и депутат - Бойко Боев. Според някои прогнози царските депутати ще се стопят до 35-ма, а групата на отцепниците ще разполага със 17 гласа. "Боже, от царя ни пази!", е коментарът в Сега.

"Маргините свободни, спряха им и делото", съобщава 24 часа. Красимир и Николай Маринови излизат на свобода срещу общо 40 хил. лв. парична гаранция, след като Софийският градски съд спря вчера мегаделото срещу тях. Маргините са обвинени в подготовката на три убийства. Причина за спирането стана тройна съдебномедицинска експертиза на подсъдимия Иво Карагеоргиев, който страда от исхемична болест на сърцето.

До 9 април, когато по делото ще бъде изслушана нова медицинска експертиза, по делото няма да се извършват процесуално следствени действия.

"Спорят за компенсации на работници в частни фирми", отбелязва Труд. Работещите в частни фирми, които ще загубят от въвеждането на плоския данък, да получат компенсационна добавка. Тя да им се дава отделно от основната заплата и да се запише на самостоятелен ред в месечния фиш. За това настояха вчера синдикатите на среща при социалния министър Емилия Масларова.

Бизнесът веднага възропта. Компенсации за доходите до 400 лв. трябва да има, но ще ги дадем като увеличение към основните заплати, заяви заместник-шефът на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Според КНСБ и КТ "Подкрепа" от плоския данък ще бъдат ощетени 1,2 млн. работещи българи, а ще спечелят 1,5 млн.

Държавата вече задели 55 млн. лв. за компенсиране на бюджетните служители, ред е на бизнеса да даде 130 млн. лв. за наетите в частния сектор, каза лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. По настояване на министър Масларова до края на седмицата ще бъде свикана експертна група, която да подготви механизъм за компенсиране на заплатите в частния сектор.

"20% от богатите са чиновници", сочат данни от национално представително проучване на "Маркет ЛИНКС", анализирано на страниците на 24 часа.

Днес 4% от населението се самоопределя като по-богато от останалите. Българите, които казват за себе си, че живеят по-добре, са високо образовани и социално активни. Почти половината /45%/ са на възраст до 35 г. Толкова са и тези на възраст между 35 и 59 г. Осем от десет, които твърдят, че са богати, работят. 6% са още ученици или студенти. 10% са пенсионери. Заетите сред тях са се насочили основно към частния сектор - 42%, в държавния сектор работят 20% от тях, а 14% имат собствен бизнес.

"Студентски кредит - трябва само подпис", пише на първа страница Труд. Студентите ще получават кредити от банките, за да плащат обучението си, и то само срещу подпис. Няма да има ипотеки на имоти или документи за доходите на родителите им. Държавата ще бъде гарант по кредита пред банката, съобщи вчера просветният министър Даниел Вълчев.

Парите за специален фонд за студентите ще бъдат взети по европейските програми. До края на годината точните правила за отпускане на заеми на бъдещите висшисти ще бъдат записани в проектозакон.

/БТА/