Ако парламентарните избори се провеждаха днес, ГЕРБ щеше да ги спечели с 28.5 на сто, показва проучване на МБВД, направено в периода 23-28 ноември сред 1225 души, цитирано от "Труд". БСП биостанала втора сила в парламента с 16 на сто. "Атака" и ДПС събират съответно по 6.7 и 6.4 процента. Разцеплението в НДСВ е стопило подкрепата за партията до 0.8 на сто. На СДС сега биха се доверили 2.6 на сто, а на ДСБ - 1.4 процента от гласоподавателите. ВМРО е утроила резултатите си в сравнение с изминалите три месеца и има подкрепа от 1.5 на сто. Неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов е с най-висок рейтинг сред държавните мъже за ноември - 49 на сто, два процента по-малко събира президентът Георги Първанов, а трети е главният прокурор Борис Велчев /25 на сто/, според проучването на МБМД. Премиерът Сергей Станишев е четвърти с 23 на сто.

"Текат критични за властта процеси", твърди в интервю за "Труд" Костадин Паскалев, кмет на Благоевград. Те са политически, а не социално-икономически, смята Паскалев. Не смятам, че е време за предсрочни избори, в този момент смяната на управлението ще се отрази негативно на работата по усвояване на структурните фондове от ЕС, допълва той.

"БСП е холдинг, а ни трябва отбор", казва пред "Стандарт" депутатът от левицата Младен Червеняков. Най-важното е намирането на обща политика и сформирането на отбор около тази политика, посочва той.

"ДПС си търси партньор за нова коалиция", пише в материал за "Труд" социологът Антоний Гълъбов. Макар че конкретните решения за отношенията между ГЕРБ и ДПС са в зоната на следизборните коалиции, сега се изгражда нова архитектура на властта, коментира той. "ГЕРБ с НДСВ? Едва ли! ГЕРБ с БСП? Възможно е, но какво ще си кажат десните от Европа, ГЕРБ с формиращия се десен народняшки съюз ?Да! И точно това увеличава шансовете на ДПС за ново коалиране - този път с десните", смята Гълъбов.

"НДСВ замисля ремонт на конституцията", пише "Сега". Според вестника след Нова година НДСВ започва вътрешнопартиен дебат за промяна в конституцията, с която да се позволи отстраняването от парламента на депутати, изневерили на принципите на партията или изключени от парламентарната група.

"Сега" информира, че още един депутат - Йордан Костадинов, е напуснал групата на НДСВ. В материал "Съвсем нова българска демокрация" "Сега" коментира, че новата парламентарна група БНД наистина е формация от друго поколение - без свян си признава, че нищо политическо не я събира.

"Мафията платила 200 млн. лева за местния вот", е челното заглавие на "Дума". Изданието цитира анализ на Центъра за изследване на демокрацията. Според експерта от центъра Тихомир Безлов България е уникална в световен мащаб с факта, че повечето групировки имат национално покритие. Темата присъства и в останалите вестници.

"500 милиона печели мафията ни годишно", е акцентът, който избира "Монитор".469 милиона били приходите от търговията с наркотици, крадени коли и проституцията в България, което било почти 1 процента от БВП на страната.

"От догодина високи такси за старите коли", съобщава пред "24 часа" екоминистърът Джевдет Чакъров. Едва ли ще направим старитеколи изцяло непродаваеми, но ще стимулираме употребата на нови автомобили, посочва Чакъров. Той коментира още и квотите за емисии на парникови газове. Според него решението на Еврокомисията ,което редуцира квотите ни с 20 на сто за 2007 г. и с 37 процента за периода 2008-2012 г., е погрешно. В случай, че не намерим разумно за България решение, ние ще започнем съдебна процедура срещу комисията, както го правят редица други държави, допълва министър Чакъров.

"Погват банки за злоупотреба с лични данни", пише "Труд". Комисията за защита на личните данни заедно с испанските си колеги започна проверка в няколко произволно избрани търговски банки за това дали злоупотребяват с документите за самоличност на клиентите, информира вестникът. Жалбите срещу банки се увеличават, казва, цитиран от "Труд" Красимир Димитров от комисията. Основното недоволство на гражданите е, че им ксерокопират личната карта и ги карат да напишат под копието "Вярно с оригинала и да се подпишат. След това всеки може не само да изнесе личните данни, но и да допише каквото си иска на листа. "Не оставяйте документ на пропуск където и да е", съветва в интервю за вестника Красимир Димитров.

Шефът на "Трамкар" Христоско Вретенаров бе обвинен в присвояване в големи размери, но се размина с ареста срещу гаранция от 5000 лева, съобщава "Труд". По искане на прокуратурата съдът го отстрани временно от длъжност. "Дадох на Вретенаров 10 000 лева", казва пред "Труд" директорът на софийската общинска фирма "Столичен електротранспорт" Йордан Василев. По повод твърдението на Вретенаров, че е дал 660 000 лева на Василев, за да му осигурява поръчки за ремонт на тролеи, Василев отговаря, че е абсурдно да се твърди, че е получавал някакви пари, изрично подписвани от Вретенаров. Поръчки са давани, но Вретенаров отказа да ги извърши официално, трябваше да ремонтира 12 тролея за година и половина, но направи 3 и се отказа, обяснява Василев. До 3 месеца Столичната община ще обяви конкурс за избор на нови изпълнителни директори на всички общински дружества, съобщил пред "Труд" кметът на София Бойко Борисов. Преди това специална комисия, в която ще участват представители на всички политически групи в съвета, ще направи преглед на финансовите и правни анализи на дружествата.

Големите очаквания за бързи и видими резултати в битката срещу организираната престъпност и корупцията, както и очертаващото се противоборство с МВР са най-значимите проблеми пред Държавната агенция за национална сигурност, анализира "Сега" в материал със заглавие "Нова ДС или българско ФБР".

"Ще обвържем таксите в СУ с дохода и успеха", казва пред "Сега" новият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Университетът ще подкрепи всички усилия на МОН матурата възможно най-бързо да стане истинска, декларира той.

"Медицинските сестри излизат на протести в цялата страна", съобщава "Дневник". Те искат по-добро заплащане, както и да се регламентира в съответствие с европейските практики образованието по здравни грижи.

"Безработица под 7 на сто значи край на помощи срещу нея", казва пред "Монитор" заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров. Работодателите вече информират за недостиг на работна ръка, ето защо кампанията за прекратяването на получаването на социални помощи е навременна и необходима, коментира той.

"България ще остане в Ирак поне още година", пише "Сега". Правителството вчера гласува предложение до парламента за удължаване на мисията ни в Ирак за охрана на лагера"Купуваме си "Еър форс 1", пише от първа страница "24 часа". Той съобщава, че правителството ще купи луксозен самолет, подобен на Еър форс 1, с който лети американският президент.

--------------

БТА