БЪЛГАРСКИ ТОВАРЕН КОРАБ ПОТЪНА В АЗОВСКО МОРЕ

Българският товарен кораб "Ванеса" потъна вчера в Азовско море, съобщават днешните вестници от първите си страници. "Смърт в морето", е челното заглавие на "Труд". На борда на"Ванеса" е имало 11 души екипаж - десет са българи, а един е украински лоцман. До късно снощи единственият спасен моряк бе Николай Димитров, бяха открити телата на двама души, а останалите продължават да се издирват, съобщава вестникът. Претоварване или неправилно разположен товар са две от версиите за пропукването на Ванеса, пише "Труд". И в двата случая бурята само е улеснила потъването, е коментарът на морски експерти. Групата за разследване на катастрофата, изпратена от Министерството на транспорта, ще отлети още днес за Керченския залив, информира изданието. Късно снощи спасителните хеликоптери са преустановили операцията си заради влошената видимост и се очаква се да подновят издирванията днес. Трагедията с "Ванеса" е вторият случай с кораб на бургаската фирма "Борд Марин", който задършва със смърт, компанията бе оператор на плавателния съд "Елена", на който през декември 2003 г. моряк уби двама души от екипажа и рани капитана, припомня "Труд".

"24 часа" помества интервю с капитана и помощник-механика на руския кораб "Меркурий", който е прибрал Николай Димитров. "Спасихме го след 8.5 часа в ледените води", казва капитан Владимир Илич Логвин. На пръв поглед състоянието му беше доста задоволително след това, което е преживял, разказва той.

"Рискован курс погуби наши моряци в Азовско море", е челното заглавие на "Сега". Въпреки предупрежденията на местните власти, че се задава буря, корабът потеглил с около 2000 тона метар, пише изданието.

"Морето взе курбан", пише от първа страница "Стандарт". Той отбелязва, че 43-годишният капитан на кораба Мирослав Димитров е известен в морските среди като един от най-добрите навигатори. "Стари корита носят смърт", коментира вестникът. Хубаво би било министърът веднага да разпореди и да се инспектират всички български частни компании корабособственици, за да се установи как поддържат корабите, смята авторът.

Положението в страната след обилния снеговалеж е друга основна тема на днешните издания.

"Армията срещу стихиите", е заглавието в "Труд", който информира, че армейски БТР-и и верижни влекачи са спасявали затруднени в преспите българи през последните 2 дни. "Доволен съм от почистването на снега по пътищата", казва пред "Труд" Веселин Георгиев, изпълнителен директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Машините и хората имат възможности, фирмите дадоха максимума от себе си, посочва той. Георгиев отбелязва, че в момента повечето пътища са проходими.

"Половин България стене под снежния ад", пише "Сега". Той информира за бедствено положение в цялата Русенска област и за закъсали коли, които са останали в преспите 12 часа.

"5 млн. евро в GPS за боклука", пише "24 часа". Готови сме с GPS система за контрол на почистващата техника, до 15 януари я демонстрираме върху първите 20 камиона, цитира вестникът думи на Георги Крумов, управляващ съдружник на инвестиционния фонд "Екуест", който притежава концесионера за чистотата на София "Новера".

"Малки преспи след голямо плюскане", е озаглавен анализ в "24 часа". Българите, сполетени от поредното зимно бедствие, предизвикано впрочем от собственото им безхаберие, трябва да си дадат сметка колко крехка е човешката цивилизация - едно спиране на тока за няколко дни в затрупан от снега милионен град при съвсем обичайна за зимата температура от минус 20 градуса ще убие хиляди хора, разсъждава авторът - проф. Михаил Константинов.

"Доктрината за сигурност: Господ да ви е на помощ", пише от първа страница "Дневник". Той дава пример със заседнал, подобно на много други хора, в преспите журналист от вестника, и пише, че системата от инстиутции, които трябва да се грижат за сигурността на гражданите, е извън строя.

"Коалицията не е спокойно езеро", коментира в "Сега" председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Има необходимото мнозинство за нормално функциониране на парламента и за подкрепа на правителството, категоричен е той. Според него няма условия за предсрочни избори. А още повече, те биха дестабилизирали възходящото развитие на страната, посочва Миков.

"Труд" и "Дневник" публикуват интервюта с представители на ДПС по повод 18-годишнината от създаването на партията.

"Доверието към властта може да расте", казва пред "Труд" заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Той очаква през тази година да се усетят ефектите от еврофондовете за икономиката и да се повиши жизненият стандарт на хората. Ако това стане, е възможна тенденция на покачване на доверието във властта към края на мандата, смята Местан. Той заявява, че ДПС няма нужда от повече власт от отредената от избирателите. Дори НДСВ да остане с по-малко депутати от ДПС, няма да искаме ново коалиционно споразумение, декларира Местан. Той коментира и темата за негативните настроения към ДПС и отбелязва, че партията ще продължи да залага на интеграцията, а на негативизма няма да отговори със затваряне или обратна агресия.

"Някои хора в ДПС се самозабравиха", казва пред "Дневник"  заместник-председателят на ДПС Касим Дал. На въпрос за етновота той коментира, че не смята, че проблемът е само отвън. Първо, трябва да видим своите грешки, за да се стигне до такъв етновот, например партията вече втори мандат участва във властта и не може от това да не се получи главозамайване, смята той. Дал все пак посочва и че опонентите на ДПС не са говорили нито за програма, нито за личности, а за използвали етническият произход като довод за гласуване. Според него такива похвати няма да сработят на следващите избори.

"Правителството ще изкара мандата си", прогнозира в интервю за "Класа" Юрий Асланов, шеф на социологическа агенция АФИС. Като цяло 2008 г. очаквам да е спокойна , без трусове, смята Асланов. Той не очаква и да има скорошни промени в кабинета.

"Борисов ще "пада за дузпа". Кой ще я даде?", пита в материал в "Труд" социологът Кънчо Стойчев. През прехода избори у нас се предизвикваха само чрез масови политически вълнения, но след прехода това не може да се случи. Остава една възможност - чрез социални вълнения, коментира социологът. Естествена обстановка за масови такива няма, остава вълненията да бъдат симулирани, а такава игра лесно се превръща в бумеранг, посочва той. Победа чрез фалшива дузпа или тежък мач по правилата без гарантиран резултат - това е дилемата пред Бойко Борисов и от решаването й ще зависи краткосрочен или дългосрочен играч е, посочва Стойчев.

Дали мерките, които БСП предлага срещу стачките, ще изкарат синдикатите от политиката или са застраховка за евентуална атака срещу правителството през пролетта - този въпрос задава "Сега" в материал "Бюрократизиране на демокрацията" в приложението "Наблюдател". Вестникът визира промените, предложени от БСП в закона за колективните трудови спорове преди стачка да се въведат задължителни преки преговори и посредничество на Националния институт по помирение и арбитраж.

"Станах мишена на мафиоти заради интриги в МВР", заявява пред "Труд" Тодор Димов, заместник-директор на Областна дирекция "Полиция"-Разград. Вестникът припомня, че в сряда вътрешният министър Румен Петков посочи, че именно Димов е "подвел тежко" бившия главен секретар на МВР Илия Илиев да разпише оперативна комбинация за залавянето на сръбския наркобос Будимир Куйович с дрога. Операцията вървеше успешно, по същата схема сме хванали много дрога, коментира Димов. Всичко обаче бе провалено от хора в МВР, беше пусната тази неофициална информация по медиите, която не може да излезе от другаде, освен от системата, на практика Куйович бе предупреден, че го разработваме, казва той. За мен на дъното на всичко стои тогавашният директор на националната полиция Валентин Петров, той имаше интерес да бъде отстранен Илия Илиев, за да заеме мястото му, както и стана, твърди Димов.

"МВР се унищожава отвътре", казва той в друго интервю в "24 часа". Не знам защо трябваше да направим скандал по медиите и да разсекретим операцията, посочва Димов.

"Сега" публикува коментар "Великите комбинатори". Т.нар. оперативна комбинация със сърбина Будимир Куйович, главния секретар Илия Илиев, 4-те тона хероин и разградската централа за борба със световния наркотрафик заприлича на оперативен водевил, коментира "Сега".

Първите три производства на металургичния комбинат "Кремиковци" - агломерацията, флотацията и доменните пеши, в следващите 4 години ще бъдат спрени, цитира "Труд" столичния кмет Бойко Борисов. Това били източниците на най-голямото замърсяване на района около предприятието. Новият собственик или фондовете, които ще инвестират в региона, щели да поемат до пенсия заплатите на работещите от "Кремиковци" или да им предоставят нови работни места.

"Пет големи искат парното на София", казва пред "24 часа" Тодор Николов, шеф на Агенцията за приватизация. Към момента интерес има от едни от най-големите енергийни компании в Европа и Русия - Газпром, "Далкия", ЧЕЗ, "Фортум", "Електрисите дьо Франс", съобщава той. Според него държавата може да мотивира инвеститорите с ясно решение, че топлофикацията трябва да се приватизира, без да се отлага, чрез прозрачна и честна процедура.

Спасимира от Пазарджик стана бебето на 2008 г., съобщават вестниците. Тя се роди в 00.01 минута на Новата година. Орисник на Спасимира на 27 януари ще стане министърът на културата Стефан Данаилов.

"Българката плаща данък на суетата, иска да ражда в лукс", заключава пред "Монитор" доц. Николай Доганов, директор на "Майчин дом"-София. По-добре е да избере болница с 3000 раждания, а не с 300 и ВИП-спални, съветва той.

БТА