"Ново правомощие на Първанов скара депутатите", съобщава "Дневник". След близо двучасов дебат с гласовете на мнозинството парламентът реши шефът на бъдещата Държавна агенция за национална сигурност да бъде назначаван от президента по предложение на правителството, пише вестникът. Текстът предизвикал възраженията на опозицията, която не успяла да прокара и предложенията си за лустрационни текстове, ограничаващи назначаването начело на агенцията на сътрудници на бившата ДС.

"Още за ДАНС? По-добре да не знаем", коментира "Труд". Всичко щеше да е по-разбираемо, ако не знаехме, че председателят на ДАНС и вътрешният министър ще се еднакво оторизирани да провеждат държавната политиката против престъпността и корупцията. Сега недоумяваме кой от двамата ще се заеме, да речем, с разработката на сигнал за подкуп, поделен между счетоводителка и заместник-министър, пише в материала. Сред другите неясноти авторът отбелязва идеята за формирането на паралелни структури за работа със спецразузнавателни средства в агенцията и в МВР. Откъде милиони за това, пита той.

Новата осма парламентарна група, която ще се състои от напусналите НДСВ 13 депутати, ще се казва "Българска нова демокрация", информира "Труд". Името й почти напълно съвпада с това на дясната гръцка партия Нова демокрация, отбелязва вестникът. Председател на групата се очаква да стане юристът Борислав Ралчев.

"В ръководството на НДСВ има агенти на ДС", твърди в интервю за вестника Лидия Шулева, бивш депутат от НДСВ. В НДСВ имаше принцип бивши агенти на ДС да не бъдат депутати, а се оказа, че това не важи за ръководството на партията, заявява тя. Напусналите не искаме бивши агенти на ДС да са ни партийни ръководители, допълва Шулева. За нас са неприемливи стилът и методите на новото партийно управление, то използва прийоми, които бих нарекла репресивни, казва още тя.

"Сега" продължава темата: "БСП очаква подкрепа от групата около Панайотов". Тези хора напуснаха НДСВ поради вътрешни противоречия и декларират, че подкрепят политиката на правителството, смята премиерът Сергей Станишев, цитиран от вестника.

В материал "Ум царува и патки пасе" "Сега" коментира, че пак никой не ще прозре стратегическите идеи на Симеон Сакскобургготски. Но той всъщност има ли такива, пита авторът. Ако приемем, че царят просто не е толкова умен и невинаги знае какво прави, че невинаги дава знаци и чертае стратегии, ще ни е по-лесно да разберем и днешните му ходове, смята той. Според него каквато и дисекция да се прави на проблема в НДСВ, заключението е, че Симеон не печели нищо от кашата, която е забъркал.

Според "24 часа" "Отцепници на царя искали 2-ма министри". В замяна те щели да подкрепят всички решения на управляващите, разказал пред вестника неназован важен фактор от управляващата коалиция. "Няма да го играем нововремци", е коментарът на новата парламентарна група. "Какви министерски места да искаме, ние си имаме, по-добре тях да спасим", казал пред вестника "жълт бунтар" като напомнил за Даниел Вълчев, Гергана Грънчарова и Веселин Близнаков.

"Верни партийци направиха от НДСВ ужасна машина за корупция", твърди пред "24 часа" Стоян Ганев, който беше началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски от август 2001 г. до март 2002 г. Отстоявах пред Симеон тезата, че НДСВ трябва да се развие като модерно движение, в което легитимните органи след изборите да са парламентарната група и групите на депутатите в съответните области, без да има местни партийни организации, обяснява Ганев. Според него първоначално Сакскобургготски е подкрепял тази идея, но после се е съгласил да стане партиен лидер. Той беше разбрал, че народното движение за реформи е сериозна пречка за личните му планове, партията в лицето на верните партийци се превърна в машина за корупция на политическия живот и бизнеса, заявява Ганев.

"ГЕРБ трябва да изживее детската си болест", казва пред "Труд" председателят на СДС Пламен Юруков.В началото всеки смята, че е много силен и сам може да се справи с всичко, но идва един момент, в който се вижда, че работата и проблемите са много повече от собствените сили, тогава човек започва искрено да търси партньори и сподвижници, коментира той. На въпрос за предложението на Бойко Борисов за коалиционно споразумение със СДС за участие във властта Юруков коментира, че не може такова предложение първо да се съобщава на медиите, без да има елементарно сондиране на мнения. Начинът, по който започва г-н Борисов, не предполага добър изход - подписване на това споразумение, посочва той.

"19 от властта на съд за корупция", съобщава "Труд", като цитира справка за дейността на прокуратурата срещу прането на пари, организираната престъпност и корупцията от 1 юли насам. 172 са новообразуваните дела за корупция, 48 обвинителни акта са внесени в съда. За същия период осъдените са 34-ма, 20 лица са с влязла в сила присъда, оправдани са 16 души. Внесени са прокурорски актове срещу 19 души с имунитет и други длъжностни лица - 5 магистрати, 6 членове на Министерския съвет, 7 кметове, представители на държавни агенции и други високопоставени длъжности и 1 чиновник.

"Нов съвет със стари номера", коментира "Сега" дейността на Висшия съдебен съвет. Ако за няколко месеца ВСС успя да натвори такива недомислици, то тежко й на съдебната система през следващите 5 г., отбелязва вестникът. Той посочва обезщетението с по 20 брутни работни заплати, взето от част от членовете на ВСС, въпреки че не напускат съдебната система, както и възстановяването на Делян Пеевски в столичното следствие.

"Съдът нямаше друг ход за Маринови", коментира пред "Стандарт" прокурорът Николай Кокинов по повод пускането на свобода под парична гаранция на братята Красимир и Николай Маринови. Имаме тежко и продължително заболяване и невъзможност на подсъдим да участва в наказателния процес, което са констатирали експертите, това са предпоставките и съдът нямаше какво да направи, обяснява той.

"Полицаите понякога отказват да регистрират престъпленията", казва пред "Новинар" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Прекалено многото регистрации в едно РПУ води до проблем с полицая, обяснява той. В сравнение с миналата година има нарастване на броя на убийствата, ликвидирането на кметовете например е нова тенденция, смята Безлов.

"Намаляваме на година с 40 000", съобщава "Труд". Страната ни е с най-ниската раждаемост и най-висока смъртност сред другите държави в ЕС. Това е било обявено на национална конференция за застаряването на населението у нас. Очаква се в края на т.г. България да има население 7.640 млн. души, т.е. с 39 230 по-малко от м.г., цитира вестникът Иван Балев от НСИ.

"Учениците в 9 клас показват трагична липса на знания", е челното заглавие на "Сега". Около 30 на сто от 15-годишните у нас са под минимума по четене и математика, показва международното изследване PISA, цитирано от вестника. В проучването са участвали повече от 400 000 ученици от цял свят.

"Боклукът пое за "Суходол", информира "Труд". София се размина с поредната криза с боклука, депото бе отворено при силно полицейско присъствие и мирни протести на около 20-ина жители на квартала, пише вестникът.

В материал "Танго за боклука" "Стандарт" коментира: "Бойко отвори Суходол без бой, кабинетът си осигури спокойна зима". Министрите не само гласуваха боклукът пак да тръгне към Суходол, но и се нагърбиха да осигурят пътя за камионите, пише вестникът. Кметът изтанцува успешно тангото с правителството покрай балите със смет, допълва той. На фона на случката със Суходол звучи странно вчерашната закана на Бойко от ефира за предсрочни избори още през зимата, ако кметът тръгва на война с правителството, кой ще му пази боклука, пита авторът.

"Влакът хвърчи с 2 км/ч по-бързо", съобщава "Труд". Така е според новото разписание, което влиза в сила от неделя. Също от тогава и цените на жп билетите поскъпват средно с 9.97 на сто, като увеличението ще е най-голямо за влаковете на средно и дълго разстояние, пише вестникът.

"Време е да предоговорите кредита си", извежда в заглавие "Монитор" от интервю с Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Той съветва хората да вземат кредити в евро, ако харчат в евро, и в левове - ако харчат в левове. Кредитите, взети в левове, ще се превалутират в евро в момента, в който България приеме еврото за национална платежна единица, категорично не очаквам девалвация на лева, казва Хампарцумян.

"Новият курс в туризма:назад към българите", е челното заглавие на "Дневник". Инициативите започват на фона на все по-трудното запълване на хотелите в големите зимни и летни курорти, застроени през последните години, пише вестникът.

"Започваме да изграждаме нови корабни места", казва пред "Дневник" Аргир Бояджиев, изп.директор на "Пристанище Бургас". Мотивът ни да продължим именно с контейнерния терминал е неприятният за нас факт, че основният поток контейнерни пратки за България сега минава през Солун и Констанца, посочва той.

"Българка ще ръководи мисията на ЕС в София", информира "24 часа". Зинаида Велева-Златанова, юрист от екипа на Меглена Кунева, водил преговорите за членство на България в ЕС, ще оглави постоянното представителство на ЕС в София.

"Безстопанствени кучета? Поддържайте огъня", е озаглавен анализ в "Монитор” на Емил Кузманов от фондация "Анимал програмс". В приетия на първо четене закон за защита на животните превенцията почти отсъства, не е предвидено осигуряването на бюджет за подпомагане на стопаните на кучета и котки с бърза и евтина, дори безплатна стерилизация на животните, коментира той.

БТА