"Пада мораториумът за продажба на болниците", съобщава от първа страница вестник Сега. 200 общински лечебни заведения могат да бъдат продадени през 2008 г., пише изданието. Това предвиждат приети от кабинета промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Лечебните заведения ще могат да бъдат продавани, след като и парламентът одобри поправките.

"Разпродават и болниците", е челното заглавие и на вестник Дума, който допълва, че новите търговски дружества ще са задължени да извършват лечебни и социални дейности за срок от 15 години.

Вестник Дневник също избира темата за водеща. Той уточнява, че продажбата ще става само със съгласието на министъра на здравеопазването. Кабинетът е решил 50 на сто от постъпленията от приватизацията на болниците да се насочат към държавния фонд за гарантиране на пенсионната система.

Все по-малко остават привържениците на промени в кабинета, коментира вестник 24 часа в материал, озаглавен "Две Коледи, един ремонт". Изданието посочва като един от възможните варианти е да откажат Симеон Сакскобургготски от промени, каквото според вестника е желанието и настроението вляво. Имало и вариант Даниел Вълчев да се прости с поста си, а останалите "жълти" - Николай Василев, Веселин Близнаков, Гергана Грънчарова и Меглена Тачева, да запазят позициите си, пише вестникът.

Дори след отцепването на БНД в НДСВ останаха доста инакомислещи, които сега мълчат за трусовете в мнозинството, коментира вестник Сега в материал "Смълчаните революционери". Поне министрите трябва да кажат кого представляват в кабинета, отбелязва изданието.

"Да закрием 5-6 комисии в парламента", предлага пред вестник Труд д-р Петър Берон, заместник-председател на Народното събрание. Той заявява, че броят на комисиите трябва да се намали и напълно подкрепя тази идея на председателя на Народното събрание Георги Пирински. Берон коментира още ситуацията около тройната коалиция. Тройната коалиция и сега е стабилна, не виждам кой ще има желание да разтури парламента сега, смята той.

20 хиляди евро взел висшият прокурор Ангел Дончев от своя колега от Сливница Емил Милев, за да му осигури чадър за водена от градската прокуратура проверка срещу него за невярна имотна декларация, съобщава вестник 24 часа. Дончев бе задържан в сряда с белязаните пари в заведение в кв. „Младост”. Изключително съм изненадан, че добър професионалист като Ангел Дончев е постъпил по този начин, коментира главният прокурор Борис Велчев, цитиран от вестника. Велчев допълва, че не познава лично обвиняемия, но е чел материали от него и оттам си е изградил впечатление за него.

"Над половин милион лева от глоби не са постъпили в правителствения фонд за лечение на деца, защото държавата не си е направила труда да ги събере, пише вестник Труд в рубриката "Темата", като се позовава на депутати от опозицията. Става дума за санкциите, наложени на недобросъвестни родители, които не придружават малолетните си синове и дъщери след 22 ч в заведения, както и санкции за търговци, които продават цигари и алкохол на деца.

Зелена карта за българите в чужбина пуска правителството, съобщава от първа страница вестник Стандарт. Документът ще дава право на 2 млн. наши сънародници зад граница да работят и живеят у нас. Така правителството иска да реши демографския проблем и липсата на работна ръка в ключови сектори на икономиката, посочва изданието. Според него зелената карта ще привлече българските общности в Украйна, Русия и Балканите, а също и емигранти, напуснали страната преди и след 1989 година.

"Приеха бюджета с ядрен скандал за АЕЦ "Белене", съобщава вестник Труд. Последната страница от закона за държавния бюджет за 2008 г. се оказа най-проблемна за парламента - там е записано, че държавата дава гаранции от 1,173 млрд. лева за изграждане на АЕЦ "Белене", пише изданието. С милиарда ще се гарантира заем от "Евроатом" и Европейската инвестиционна банка към НЕК. Това според изданието вбесило депутатите от опозицията, които смятат, че "България ще блокира огромна сума за финансово необоснован проект". Парите няма да стоят заключени в каса, по-вероятно е въобще да няма нужда от държавна гаранция и да получим заем от "Евроатом" като проектно финансиране, обяснил председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров, цитиран от вестника.

"Ток за зимата ще има, но сме на ръба на внос", пише вестник Труд. България не е заплашена от режим на тока тази зима, цитира вестникът изявление на ръководството на НЕК. Последните разчети показали, че смущения може да има само при тежки климатични условия. Според изпълнителния директор на НЕК Мардик Папазян енергийният баланс е вързан точно на ръба.

"Разплащателната агенция стана финансова институция", обявява вестник Труд. Това станало след като вчера министърът на земеделието Нихат Кабил парафирал акта за пълната й акредитация.

/БТА/