"Нямам власт. Имам влияние, но не злоупотребявам", е озаглавено интервю на 24 часа с президента Георги Първанов. Не само главният прокурор и председателят на ВКС са били мои сътрудници, и други ключови фигури са минали през президентския екип - намирам това за комплимент към моята кадрова политика, посочва държавният глава в отговор на въпрос. Амбицията ми винаги е била да търся и да разчитам на кадърни хора, утвърдени професионалисти, подчертава той. А иначе не участвам в състезанието "Кой е по-по-най" за сила, за влияние, президентството има власт, която е по-силна от формалната - влиянието, и това не е мой извод, а са го казвали най-големите европейски конституционалисти, отбелязва Първанов. Аз никога не съм злоупотребявал с това влияние, напротив, старал съм се да го насочвам в конструктивна посока, допълва той. Според него има дефицит на лидерство в страната. Надявам се промените в политическия модел, които неизбежно ще станат, да създадат повече стимули за налагането на реални, а не на измислени лидери, казва президентът. Като един от важните вътрешнополитически проблеми той отбелязва, че изборите са показали тотално недоверие, което според него може да бъде преодоляно с радикални промени във функционирането на политическия модел. Едно от нещата например е да се вкара много по-осезателно мажоритарното начало, смята Първанов.

Всички вестници съобщават за събраните средства от кампанията „Българската Коледа”.Труд информира, че петото издание на благотворителната инициатива е на път да "удари" 3 млн. лева. Сумата ще е абсолютен рекорд в петгодишната история на инициативата. Постъпленията до момента са 2 679 022 лева, но съобщения могат да се изпращат до 31 декември т.г, а банковите сметки на кампанията ще са отворени през целия януари догодина.

"Предсрочните избори след Нова година невъзможни", е озаглавен материал в Новинар на социолога Васил Тончев от "Сова Харис". Той очертава няколко тенденции, които според него се очертават като определящи хода на политическия живот у нас в близко бъдеще. Първата е появата на ГЕРБ. Ако днес имаше парламентарни избори, тази партия би могла да разчита на повече от 30 на сто от гласовете, сочат данните на "Сова Харис". Друга основна тенденция е спадът на доверието в БСП сред собствения й електорат - на този етап тя разчита на около 19 на сто от хората, като преобладаващата част от симпатизантите й са тези над 60-годишна възраст, коментира Тончев. Като друга трайна тенденция той посочва явлението "купуване на гласове". Социологът прогнозира, че е твърде вероятно през 2008 г. да има нова вълна от стачки с искания за увеличение на заплатите и посочва, че това мнение се споделя от близо 70 на сто от българите. Тончев смята, че не може да се очаква нито парламентарна криза, нито предсрочни избори.

Според челния материал на Земя след Нова година ще бъдат махнати всички министри, свързани с напусналите НДСВ депутати. Причината е, че не били лоялни към НДСВ. Единствено сигурен за поста си бил министърът на държавната администрация Николай Василев.

"Депутати обиколиха 45 пъти Земята за една година", изчислява от първа страница Труд. Народните представители са навъртели с парламентарните коли 1 821 413 км, а дължината на екватора е 40 075 км, сравнява изданието. Ако депутатите бяха космонавти, щяха само за година да са отишли пет пъти до Луната, според изчисленията на вестника на базата на справката за изминатите километри.

Търговците на дрога изоставиха улицата и вече продават наркотици основно по телефона, разкрива в челния си материал 24 часа. Около 90 000 ученици са потвърдили в изследване, че са опитвали опиати, а 20-30 хиляди от тях поне един път седмично употребяват наркотици, пише изданието.

"Изпратихме над 15 милиона SMS-а за Коледа", съобщава Труд. Толкова са били съобщенията с поздравления за празника, без да се броят електронните съобщения от Интернет страниците на телефонните компании, които са безплатни.

 /БТА/