"В България се ражда класово общество", коментират пред "Труд" социолозите Петър-Емил Митев и Андрей Райчев. Митев прогнозира два сценария за 2008 г. - "пролетна буря" и "мека есен". Ще има социални протести, чиято кулминация ще е през пролетта, тогава ще се реши въпросът дали ще има предсрочни избори, но като цяло социаллибералната политика на коалицията е успешна и ще бъде защитена, смята той. На въпрос за прогнозата им за следващ премиер Райчев отговаря, че това е прогноза за през 2009г. Митевсмята, че шансовете засега са на Сергей Станишев или на кандидат на ГЕРБ. Според него Борисов ще остане кмет на София и неформален лидер на партията си, която би могла да го издигне по-късно за президент.

"2008:Българинът сит, но недоволен", обобщава в материал в "Стандарт" социологът Андрей Райчев. Огромната инвестиция, усилието, което всички направихме за 18 г., ще започне да дава резултат, от друга страна ще потекат европейските пари, в същото време обаче недоволството расте, защото у нас има класово общество, отбелязва социологът. Той прогнозира, че през 2008 г. няма да има толкова политически, колкото социални вълнения.

Президентът даде дефиниция какво значи напредък на държавата: Успели сме, ако всеки го усети, пише "24 часа", като цитира новогодишното телевизионно обръщение на държавния глава Георги Първанов. В емоционалното си обръщение Първанов постави акцент върху бедността и социалните проблеми, въпреки това държавният глава определи отминалата 2007 г. като успешна, допълва изданието.

"Бъдещето на НДСВ се крепи на царските имоти", казва пред "Сега"депутатът от НДСВ Минчо Спасов. Според него един от факторите, на които се крепи бъдещето на партията, е дали от НДСВ ще успеят да обяснят на хората истината за т.нар. царски имоти. Вторият е дали ще успеем да обясним на хората, че бойкотът на концесията на магистрала "Тракия" обслужва една от най-големите корупционни схеми в държавата, обяснява той. Според него трябва и българите да учат езици и да гледат чуждите медии, за да знаят какво говорят външните неутрални наблюдатели за нашите политици и защо посочват именно Симеон Сакскобургготски като най-добрия български политик. Спасов коментира още, че е оттеглил кандидатурата си за инспектората към Висшия съдебен съвет от солидарност към колегите си от ПГ на НДСВ, за да им помага в бъдещата работа като депутат и юрист.

"Бившият главсек на МВР търси реабилитация", съобщава "Сега". Месец след като подаде оставка като главен секретар на МВР, вчера Илия Илиев отвори дума за връщане в системата, на пресконференция той призна, че оставката му е свързана със сочения за наркобос сърбин Будимир Куйович, пише изданието. Илиев подписал оперативна комбинация за залавяне на 4 т. наркотик, който обаче не преминал границата. Илиев е категоричен, че не е имал друг избор, освен да подпише заповедта за операцията срещу Куйович и готвения от него наркоканал. Забавянето на пратката обаче било причина някой да поеме отговорност и затова той подал оставката си.

"Три в едно - да за нескафе, но не и във ВСС", коментира в "24 часа" правосъдният министър Меглена Тачева. Тя обяснява, че на три заседания членовете на ВСС веднъж са записали, че имат статут на магистрати, т.е. не им се полага обезщетение за напуснал системата магистрат от 20 заплати, втори път - че са напуснали системата магистрати, но тогава нямат право на социални и здравни осигуровки от бюджета, а на трето заседание -че са магистрати, преустановили дейността си като съдии, прокурори и следователи. В такъв случай обаче не им се полагат обезщетения. Само едно от трите положения трябва да е вярно, отбелязва Тачева.

"Бизнесмени стават тайни агенти", пише от първа страница "Стандарт". Те ще работят под прикритие в родното ФБР или като сътрудници на хонорар, допълва изданието, като цитира, без да назовава имена, хора, близки до новия шеф на Държавната агенция за национална сигурност Петко Сертов. Според "Стандарт" е отправена покана за работа към бивши служители на контраразузнаването, някои от които имали солидни фирми.

"Няма спасение от матурите", категоричен е пред "Стандарт" министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Освен държавните зрелостни изпити, като други големи предизвикателства пред МОН Вълчев посочва въвеждането на делегираните бюджети в училищата и професионалното образование. Той информира, че е изпратил вече за съгласуване предложения за законови промени във връзка с идеята всеки учител в гимназия да декларира дали дава частни уроци.

"Започваме проверки за качеството на лечението в болниците", казва пред "Дневник" директорът на НЗОК Румяна Тодорова. Крайно време е да започне да се говори за качество на медицинските услуги и за това кой отговаря за него, правилата за добра медицинска практика трябва да се изработят от БЛС, коментира тя.

Дължимите здравни вноски на всички българи, които живеят в чужбина в последните 8 г., ще бъдат опростени, след като парламентът започне работа след 15 януари, пише "Сега" от първа страница. Това ще стане с промени в Закона за здравното осигуряване.

"Отрязаха 14 396 безработни от помощи", съобщава "Труд". Част от тях са отказали да заемат предложените им работни места или да изкарат курсове за преквалификация, а много други изобщо не са се интересували от тези мерки, допълва изданието.

"Бюрокрацията ражда още бюрокрация", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Постоянно се измислят причини за увеличаване броя на чиновниците, всичко се представя като поискано от ЕС, въпреки че това обективно не е вярно, пише авторът Георги Ангелов от института "Отворено общество".

"Останаха само 49 правителствени апартамента", пише в рубриката "Темата" "Труд". Поводът за проверката е връщането на работа на "Дондуков" 1 на бившата правителствена служителка Полина Иванова, която замени неправомерно през 2001 г. 144 кв.м. апартамент за 164 кв.м. и беше шефка на жилищната комисия, която даде евтини апартаменти, допълва вестникът.

Предизвикателствата пред българската икономика ще нараснат през 2008 г., пише "Дневник". Опасенията се дължат основно на негативните сигнали за здравето на световната икономика в комбинация с вътрешните проблеми - дефицит по текущата сметка и висока инфлация, посочва изданието. Противодействието на рисковете анализаторите виждат в завръщането на политиката на реформи и стимулиране на бизнесактивността чрез продължаващо намаление на осигурителната тежест.

За "Ядрена афера" съобщава от първа страница "Труд". Докато България се готви да посрещне на 18 януари руския президент Владимир Путин, НЕК подписа неизгодна сделка за оборудване на АЕЦ "Белене", пише вестникът. Става дума за четири парогенератора, доставени в миналото на стойност около 160 млн. долара, които сега продаваме обратно на Русия близо 4 пъти по-евтино, заявява, цитиран от вестника, проф. Стефан Воденичаров, заместник-директор на Института по металознание към БАН. Искахме тези парогенератори за пети блок на АЕЦ "Козлодуй", но НЕК не ни ги даде, цитира вестникът и изп.директор на централата Иван Генов.

"Да променим разговора с Москва - не само нефт и газ", се посочва в анализ в "24 часа". Русия е най-близкият, най-големияти все още не напълно разработен пазар до България, преплетенитеистории и близка душевност помагат за по-бърз и по-лесен контакт, а и няма страна, която да претендира, че е активен участник в международната система, която да не развива връзки с Москва, коментира авторът. Той отбелязва, че започналата 2008 г. ще се запомни в отношенията между България и Русия, защото на безпрецедентно, второ поред посещение, докато е на власт, у нас ще бъде руски президент - Владимир Путин.

"Не знам БСП да се занимава с мен", казва пред "Труд" Корнелия Нинова, бивш зам.-министър на икономиката. На въпрос докъде е стигнал т.нар. скандал "Овчаров- Ангел Александров" Нинова коментира ,че няма информация за досъдебното производство. Не съм викана, не ми е предявявано обвинение, посочва тя. Нинова коментира и вариантите за развитие на "Булгартабак" - приватизация на холдинга като цяло, приватизация поотделно на фабриките и предприятието за преработване на тютюн или преструктуриране преди приватизация. За да тръгне процедурата е нужно решение на управляващото мнозинство - правителството да извади холдинга от списъка на забранени за продажба дружества със законови промени, а парламентът да промени или отмени действащата стратегия, която не гарантира равнопоставеност на бъдещите инвеститори, коментира тя.

"Зрителите не ме гледат като министър", казва пред "Монитор" министърът на културата и актьор Стефан Данаилов. Ролята на министър не ми допада, но все пак, щом съм дошъл тук, значи съм поел рисковете, признава той. нещата, които бяхме набелязали , успяхме да изпълним, обобщава Данаилов работата на министерството.

----------------

БТА