Труд

 

"Станишев подписва още оставки днес"

 

Премиерът Сергей Станишев вероятно ще разпише днес заповедите

за освобождаване на 15 заместник-министри. По неофициална информация шестима жълти министри ще бъдат сменени и това са Милена Паунова /МРРБ/, Евгения Колданова /МВнР/, Екатерина Виткова /МОН/, Иванка Христова /МТСП/, Лъчезар Борисов /Министерство на икономиката и енергетиката/ и Атанас Додов /Министерство на здравеопазването/. По непотвърдена информация БСП ще се раздели, освен със  заместник-министъра на вътрешните работи Камен Пенков, който сам подаде оставка, сред нарочените за смяна били Ваня Добрева /МОН/, Йордан Димов от Министерството на икономиката и енергетиката, Атанас Костадинов от МОСВ, Симеон Николов от МО. ДПС пък щяло да се раздели само със заместник-министъра на околната среда Йордан Дардов.

 

Труд

 

"Първите стъпки на новите министри"

 

В анализ на вестника се казва, че на новия вицепремиер Миглена Плугчиева й е необходим премислен еволюционен подход - трябва да си намери място и дейности във вече изградена и договорена с Брюксел система на управление на средствата. Разумно било вътрешният министър Михаил Миков да се ограничи с контролирана миниреволюция в една главна дирекция - борбата с организираната престъпност. Военният министър Николай Цонев трябвало да се заеме основно с изграждане на прозрачна система за управление на армейската собственост, а умният ход на здравния министър Евгений Желев бил  МЗ да представи програма, в която да включи най-приоритетните си болници, за да се използват средствата за ремонт и оборудване на болнични заведения. Според автора новият министър на земеделието Валери Цветанов трябва да осмисли печалния опит от прилагането на програмата САПАРД, който имал и добра страна , защото са се видели слабите места. 

 

24 часа

 

"Махаме поне двама заместник-министри"

 

Това заявява икономическият министър Петър Димитров. В неговото ведомство броят на министрите ще бъде редуциран поне с двама - по един от квотата на НДСВ и на БСП. По повод промените в кабинета Димитров отбелязва, че новите министри са точните хора в точното време. Икономическият министър коментира и други теми, сред които инфлацията. Той обяснява, че сред основните причини за поскъпването на храните пред миналата година са били както повишеното търсене, така и сушата.

 

Стандарт

 

"Войводски калпаци,  а не крила клатят БСП".

 

Пак в интервю за вестника министърът на икономиката казва. На заседанията на двата най-важни форума - конгреса и Висшия съвет, решенията в последно време се вземат почти единодушно, от тази гледна точка, вглеждайки се в ръководството на партията, не откривам крила и течения, коментира Димитров. Ясно е, че има няколко войводски калпака, но това не променя факта, че БСП си остава единна партия, смята той.

 

24 часа

 

"Като адвокат върнах на работа новия военен министър"

 

Разкрива в интервю за "24 часа" Николай Свинаров, депутат от БНД и бивш министър на отбраната.  Цонев е бил директор на дирекция в МО и е бил уволнен от Бойко Ноев, а Свинаров е бил негов адвокат по възстановяването му в длъжност. Свинаров е работил с него, докато сам е бил военен министър, и казва, че го познава като добър управленец на нивата, на които е бил досега. Свинаров  коментира и кои са потенциалните партньори на БНД за парламентарните избори. Разговаряме и с ГЕРБ, и с всички сили в дясното политическо пространство, към момента по-добрият вариант е да има широка предизборна коалиция - със или без ГЕРБ, които засега казват, че ще се явяват самостоятелно, посочва Свинаров. Изключително важно е обаче в дясното пространство да има още един партньор, с който ГЕРБ да може да управлява след изборите, това е нашата стратегическа цел, отбелязва той.  

 

Стандарт

 

„Миков погва катаджиите”

 

Пълната промяна в МВР почва от катаджиите и уличните патрули, пише в челния си материал изданието.  Той съобщава за плана за реформа в МВР, представен от новия вътрешен министър Михаил Миков на премиера Сергей Станишев. Първа точка била да има повече полицаи по улиците и шосетата. Те ще гарантират спокойствието на хората и ще намалят напрежението по пътищата. 

 

Труд

 

"Шейхове вдигат у нас кули близнаци"

 

Арабски принцове имат амбицията да построят кули близнаци в София, цитира изданието заместник-министъра на външните работи Милен Керемедчиев.  Вдигането на 80-етажните сгради ще бъде обсъждано между 21 и 25 май, когато в столицата ще гостуват шейхът от Шаржа - Тарик ал Касими, и саудитският бизнесмен принц Абдул Азис бин Мищал ал Сауд. Инвестицията е за около 300 млн. долара. Гостите идват по покана на премиера Сергей Станишев.

 

Дневник

 

"Икономията от тримесечното отчитане вече е изядена от други разходи"

 

Коментира Любош Павлас, регионален мениджър за страната ни на ЧЕЗ, компанията-собственик на електроразпределителните дружества в Западна България. Според

него в цените на тока трябва да има постоянна компонента, която да покрива разходите за поддържане на мрежата.