Новинар

 

"Опозицията готви нов вот на недоверие през юни"

 

Шестият поред вот на недоверие към кабинета "Станишев" да се внесе в средата на юни. Такива очаквания изрази вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. Мотивите за исканите предсрочни избори ще са заради "провалящото се или провалено членство на България в ЕС". От опозицията предвиждат очакваният доклад от Европейската комисия да очертае границите на провала на управлението на тройната коалиция. 

 

Труд

 

"СДС: Властта плагиатства сини идеи"

 

Тройната коалиция прекопира идеи на СДС на СПА сбирката си в "Катарино", но не може да ги изпълни - няма нито време, нито ги разбира. Само ги изкривяват. Това обяви вчера лидерът на СДС Пламен Юруков. Примери били и реформите в МВР, и

демонополизацията на здравната каса, и вкарването на държавата като осигурител, за което сините внесоха предложение през 2005 г., но БСП отхвърли в парламента. Според щефа на синята група Йордан Бакалов, ако докладът на Еврокомисията наложи санкции над страната ни, кабинетът незабавно трябва да подаде оставка. Ако не - то поредният вот на недоверие е неизбежен.

 

Дума

 

„БСП започва мащабна информационна кампания"

 

Информационна кампания в цялата страна за решенията на тройната коалиция от срещата в "Катарино", започва БСП. Това стана ясно вчера след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. В кампанията ще се включат членове на ВС на БСП, цялата лява парламентарна група, министри и заместник-министри. Целта е да се стигне и до най-малките градове, каза секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев.

 

Труд

 

"Министър Чакъров преизпълни плана - ура, другари!"

 

Коментарът е на изданието. Припомня се, че миналата седмица екоминистърът Джевдет Чакъров се похвали с огромен прираст в добива на интертни материали от реките. И отчете незадоволителен ръст на други добиви от природната среда. Което, разбира се, е възмутително. Работата на министъра на околната среда е да пази природата, а не да се хвали с добиви от нея. Оставено само на себе си, Министерството на околната среда не би пазило околната среда и един ден. Не му е ясно какво представлява тази среда, защо и как трябва да бъде пазена, пише авторът.

 

Стандарт

 

"Осигуровките падат с 2 на сто"

 

Обяснява в интервю за "Стандарт" финансовият министър Пламен Орешарски. "При сега действащата осигурителна тежест за фонд "Пенсии" се отделят 22%, разпределени 60 към 40 между работодател и работник. При новата система съвкупно работник и работодател ще плащат 18%, което означава, че намаляваме осигуровката с 4%. Два от тези проценти ще отидат за здравеопазване, където вноската се увеличава от 6 на 8 процента. Нетният ефект ще бъде намаляване на осигурителната тежест с 2%, разпределени приблизително равномерно между работник и работодател."

 

24 часа

 

"Инфлацията удари 14,6%"

 

Нов рекорд стигна инфлацията на годишна база. 14,6% е поскъпването на живота за април 2008 г. спрямо април 2007 г., обяви вчера Националният статистически институт. Това е най-високото ниво от 1997 г. 0,9% пък е инфлацията само през април, отчитат статистиците. От началото на годината с натрупване е 4,2 на сто.

 

24 часа

 

"Пожалете бедните, намалете акциза"

 

Призовава в анализа си "24 часа". Посочва се, че България преживява най-голямото поскъпване на живота в своята история. Затова намерението на правителството да не допусне исканото поскъпване на парното и тока трябва да бъде приветствано. Но властта не трябва да спира само дотук. Поне временно трябва да се намали акцизът върху горивата - сега държавата взема по 60 стотинки от всеки литър дизел и трупа бюджетен излишък. Намаляването на акциза ще е изгодно за хората, но и за хазната, защото по-евтиното гориво означава повече потребление и повече приходи.

 

Пари

 

"Чужденци ще работят у нас със зелена и синя карта"

 

Въвеждането на два вида карти - зелена и синя, ще улесни визовия режим и достъпа до българския трудов пазар на чужденци от страни извън Европейския съюз. Това предвижда националната стратегия по миграция, която ще се изпълнява за периода 2008-2015 г. Стратегията в момента се съгласува между отделните държавни ведомства и се предвижда да бъде приета от правителството до края на май, съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Основната цел на миграционната стратегия е завръщането на българите, живеещи в чужбина.

 

Труд

 

"Какво да се прави"

 

Вестникът публикува писмото на Майкъл Лий - генерален директор на генерална дирекция по разширяването към Европейската комисия, адресирано до Димитър Ивановски, заместник финансов министър и национален ръководител за европейските средства. Под заглавие "Какво да се прави" вестникът изброява конкретни действия, които са в приложение към писмото и които трябва да се предприемат. Едно от тях е да се предоставят незабавно на ОЛАФ и дирекция "Разширяване" официални доклади за нередностите по всички потвърдени или съмнителни случаи на измами или нередности. Към тези доклади трябва да има и актуализирани таблици със статуса на всички потвърдени или подозирани нарушения. За всички случаи трябва да има описание на текущия статус и планираните бъдещи стъпки заедно със срокове за изпълнението им. Отделно трябва да се приложат данни за разследвания на българските власти и докъде са стигнали.

 

Стандарт

 

"Властта на нож за Брюксел"

 

Допълва по темата "Стандарт". Война кой да си отиде заради спирането на пари от еврофондовете пламна в тройната коалиция. Жълтите разпънаха чадър над  Димитър Ивановски. В понеделник Меглена Плугчиева, министър по усвояване на европейските фондове, нарочи националният ръководител по програма ФАР за един от основните виновници за блокираните средства. Имаме пълно доверие на Ивановски, той е защитил интересите на България, отсече Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ. В същото време ПГ на БСП извика Меглена Плугчиева, за да чуе кои чиновници си тръгват заради грешки в комуникацията с Брюксел.

 

Земя

 

"Ще следя строго мерките в писмото на Майкъл Лий да бъдат изпълнени"

 

Цитира "Земя" изявление на вицепремиера Меглена Плугчиева. Тя определя писмото като сериозно, тревожно и критично. В най-скоро време ще поканя на пресконференция всички, за да дам отговор как и в какви срокове ще действаме по всяка една мярка. Когато си свършим работата и дадем доказателства на ЕК, тогава може и да очакваме положително решение от ЕК по разблокиране на средствата по ФАР, каза Плугчиева.