Вестник Труд

"Три пъти да се увеличи партийната субсидия”

Това е една от идеите от вчерашното заседание на Висшия съвет. В момента формациите, които са в парламента, получават по 2 процента от минималната работна заплата. В същото време червените не слагат пречка пред възможността партиите да взимат пари и от спонсори, но трябва да се вписват в специален регистър.

"Социолози и политолози разкритикуваха остро предложението на президента за мажоритарен вот”

Проф. Петър -Емил Митев, доц. Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и математикът проф. Михаил Константинов разясниха на кръгла маса защо мажоритарните избори у нас са популизъм, пише изданието. Според анализаторите ще спечелят пак големите партии, страната ще се сдобие с изкуствени мнозинства, ще се появят псевдоцентристки партии.

"Декларацията на Ахмед Доган е вярна"

Това заявява председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той информира, че проверката на Сметната палата е установила, че няма никакви несъответствия в декларацията за имуществото на Доган, подадена през 2007 г. Димитров коментира и сделките с военните имоти и отбелязва, че те не нарушават пряко закона. Според него самият Закон за отбраната и въоръжените сили поради неясната си уредба позволява сключването на неизгодни сделки и създаването на лоши практики.

Вестник Сега

"БСП се опитва да отреже новите партии от избори?"

Изданието информира, че БСП обсъжда промяна в Закона за политическите партии, която ще отреже възможността на новосъздадени формации или такива, регистрирани в последните 4 г., да участват на избори. Вестникът уточнява, че това е записано в проекта за промени, изготвен от работната група на левицата и е все още на ниво обсъждане. В него се предлага на избори за депутати, президент и европейски парламент да могат да участват формации със структури поне в половината или две трети от общините и получили повече от 1 процента на два последователни парламентарни вота. Вестникът цитира Мая Манолова от левицата, която пояснява, че проектът е "само канава, за да се види къде ще се разположат различните предложения" и че ограничението няма да засегне новите партии. БСП е склонна да подкрепи почти всички идеи на президента Георги Първанов за промени в Закона за политическите партии, съобщава още вестникът.

"ГЕРБ и десницата - флирт или финт?"

Докато демонстрира близост със СДС и добронамереност към ДСБ Бойко Борисов вече тества на практика коалиция с "Атака", пише авторът, като дава пример в общинските съвети в Бургас и дори в София.

"Кадровите решения за агенция САПАРД не бива да закъсняват"

Коментар на вицепремиера, който отговаря за усвояването на еврофондовете, Меглена Плугчиева. След като има проблеми и нередности, ръководството е това, което носи отговорността, отбелязва Плугчиева. По повод предвижданата промяна на статута на пътния фонд тя оценява, че радикалната промяна, предприета от правителството със създаване на нова структура, директно подчинена на МС, е голяма и реална стъпка. Политиката по транспорта и инфраструктурата беше отделена от изпълнението, коментира Плугчиева. Според нея въвеждането на мандатност за членовете на Надзорния съвет на новата агенция е сигналът, който се дава, че този съвет трябва да е независим, самостоятелен и да не се влияе от мандатността на кабинета.

Вестник 24 часа

"Два месеца избори е лудост"

Коментар на евродепутатът от левицата Кристиан Вигенин. Според него, че ако приложим конституционните разпоредби такива, каквито са сега, през 2009 г. кампаниите и изборите за Европарламент и за Народно събрание ще бъдат съвсем близко във времето. Вигенин предлага да се направи усилие тези два избора да бъдат събрани на една дата - 7 юни. Според него това би могло да стане най-добре с промяна на конституцията, която да предвиди възможност изборите за следващо Народно събрание да могат да се провеждат преди края на мандата на действащия парламент.

"Помощ "инфлация" за поне 360 000 даваме наесен"

Думи на социалният министър Емилия Масларова. Засега обмисляме това да са получаващите енергийни помощи - в тази група влизат близо 360 000 души, обяснява Масларова. Става дума за еднократна сума в брой, която тези хора ще вземат в началото на есента, допълва тя.

"За месец Плугчиева свърши работа за 3 г."

Мнение на цаместник-министъра на финансите Димитър Ивановски. За един месец екипът на вицепремиера Плугчиева успя да свърши неща, които са се трупали в последните 3 г. и показа не само воля, но и капацитет да въведе нов модел на управление на процесите, коментира Ивановски. Създаването на този пост беше изключително удачен управленски ход на премиера и на лидерите на тройната коалиция, е неговата оценка. В интервюто се засяга и темата за иракския дълг и Ивановски посочва, че на него и екипа му са били необходими малко повече от 18 месеца за преговори с иракската страна и техните консултанти. Най-големият ни успех обаче не беше краткото време, за което реализирахме сделката, а фактът, че го направихме без помощта на специално наети консултанти и адвокати, каквато е обичайната практика, допълва Ивановски. 

Вестник Стандарт

"Всички служби на отчет в парламента"

За това настоява в интервю депутатът от ДПС Камен Костадинов. Според ДПС трябва да има нарочна парламентарна комисия, която да контролира всички служби за сигурност - ДАНС, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, военното разузнаване и новата Агенция за оперативно-технически операции към МВР.

"Гей джихад и палки за партийна реклама"

Предизвиканият арест на групата на БНС показва, че амбициите на Расате и неговите хора са да избутат Волен Сидеров, като затъмнят славата му на уличен размирник, пише изданието.

Вестник Монитор

"Връщат безплатното лечение"

Лечението ще стане безплатно за осигуряващите се граждани у нас, научил вестникът. В тази насока работели представители на управляващата коалиция, ангажирани с изготвянето на правилата, които ще регламентират работата на частните здравни фондове. Ако идеята се реализира, касите ще поемат услугите, които не се финансират от НЗОК, и като се изключат задължителните осигуровки и такси, болните на практика няма да заплащат каквито и да било допълнителни суми за лечението си, коментира вестникът.

"ЕС не може да чака от нас революция в ценностите"

Думи на икономическия министър Петър Димитров. Ако сменим ценностите и ако голямата част от българите искат да са корумпирани, дори и да не могат, то това ще е нещо, което няма да се поправи за година-две, отбелязва Димитров. Димитров е категоричен, че България има потенциал да се превърне в енергиен и газов център на Балканите. Имаме огромни възможности, но трябва да решим с консенсус това ще го правим или не, за голяма моя изненада част от опозицията се държи като опозиция по всеки въпрос, коментира министърът.

"Париж с амбицията за лидерство на Европа"

Под това заглавие вестникът коментира предстоящото от 1 юли френско председателство на ЕС. Франция поема ръководството на ЕС в един много сложен момент, отбелязва авторът. Според него обаче французите винаги са имали изключително оригинално мислене в критични моменти и са били генератор на неочаквани решения.

Вестник Класа

"Излишъкът в бюджета ще стигне 5.5 млрд. лева"

Такава е прогнозата на депутата от ДПС и заместник-председател на парламентарната подкомисия за усвояване на средствата по ЕС Алиосман Имамов, направена в интервю за вестника. От тези 5.5 млрд. лева 3 на сто от БВП са планов излишък. Имамов коментира още, че според него трябва да се потърси персонална отговорност за спиране на финансирането по САПАРД, но преди това трябва да се направи сериозен анализ кой е виновен и дали персоналните наказания могат да коригират в положителна посока нещата.

/БТА/