Труд

"Оказа се, че не съм познавал добре Емин"

Това казва лидерът на ДПС Ахмед Доган. "Дори самият аз не съм допускал колко личности живеят в Емин. Притиснат ли е за нещо, поставен ли е натясно, обработван ли е, не знам! Не мога да си представя каква е тази ценност, която може да се окаже по-висша от двете му деца, коя кауза е надделяла над бащиното му чувство", недоумява Доган.

Труд

"Борис Велчев: Разследването приключва до дни"

Разследването за смъртта на Ахмед Емин ще приключи до дни, заяви вчера главният прокурор Борис Велчев. Дотогава трябва да са готови всички разпоредени по случая експертизи, поясни той. След като се запознае с експертизите, прокуратурата ще излезе с категорично заключение дали е налице убийство или самоубийство. Ако се окаже, че Емин се е самоубил, "следва да се провери дали това е плод на неговата свободна воля или е бил склонен към тази стъпка", заяви Велчев.

Труд

"Атака" поиска имунитета на лидера на ДПС"

Депутатският имунитет на лидера на ДПС Ахмед Доган да бъде свален и срещу него да започне досъдебно производство, поиска вчера "Атака". Само така можело да излезе цялата истина около смъртта на шефа на кабинета му Ахмед Емин. Депутати от управляващото мнозинство коментираха, че искането на "Атака" е несериозно и няма да бъде подкрепено.

Сега

"Който не сее информация, жъне слухове"

Според автора никак не е учудващо, че точно около ДПС вървят толкова много слухове, които сега, след смъртта на Ахмед Емин, заляха като цунами публичното пространство. Защото, ако има партия в България, в която тоталитаризмът да не е мъртва управленска философия, а практика, това е именно ДПС. Никой не знае какво се случва вътре в ДПС, как Ахмед Доган упражнява властта. Това е партията, която функционира по свои си норми и може би извън официалните закони, допуска авторът.

Стандарт

"Коалицията е в пат след изстрела в Бояна"

Казва в интервю Румяна Бъчварова, социолог и шеф на агенция "Маркет линкс". По думите й смъртта на Емин е доста притеснителна за коалицията, защото я поставя в патова ситуация. Няма ясен полезен ход за управляващите. Ако се стигне да пълно разследване на случая, трябва да се каже какви са били обстоятелствата и какви мотивите за това самоубийство, корените на тези мотиви дали са във вътрешнопартийния живот на ДПС и политическото му поведение. Ясният отговор на тези въпроси ще разклати тройната коалиция отвътре. Ако обаче този случай бъде потулен - това ще се отрази много негативно на малкото останало доверие в управляващите. И ще подхрани съмненията, че правораздавателните органи работят под партиен диктат.

Труд

"Искрите между БСП и ДПС още не са опасни"

Уверява Александър Лилов, член на Висшия съвет на БСП. В интервю той отговаря дали драмата в ДПС ще предизвика предсрочен вот. "Не, тази драма няма потенциал да предизвика предсрочни избори. Иначе инструментът предсрочни избори се ползва както от управляващи, тако и от опозиция. Сега добрият инструмент за страната е провеждане на редовен парламентарен вот, който да влее в сегашния елит свежа струя нови хора. Но БСП трябва да е готова и за двата варианта."

Класа

"Заплашили Волен Сидеров със смърт"

В централата на "Атака" пристигнаха три писма, съдържащи смъртни заплахи. Те са адресирани до мен, Павел Шопов и Антон Сираков. Това обяви вчера в кулоарите на парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Депутатите от "Атака" изразиха надежда подателят да бъде установен.

Сега

"Депутатите искат ремонт на промените в закона за СРС"

Бурни дебати и остри критики предизвика първото обсъждане на промените в закона за специалните разузнавателни средства, изготвени от правосъдното министерство. Опозицията и ДПС посрещнаха критично идеята премиерът да предлага тричленка към ведомството на Миглена Тачева, което ще контролира използването на спецсредствата за следене и подслушване. Текстовете бяха одобрени от правната и вътрешната комисия в НС, но със заявки за сериозен ремонт между първо и второ четене.

Труд

"Следователите? Ако не искат да работят ще има съкращения!"

Лаконична е Миглена Тачева, министър на правосъдието. В интервю тя застава зад идеята за прокуратура, която да е независима и от изпълнителната, и от съдебната власт. Да не е подчинена на правителството, а на парламента. Тачева очертава и мястото на следователите в сегашната конституционна рамка - съд, прокуратура и следствие в независимата съдебна власт. Според първия вариант следствената служба преминава към главния прокурор. Тук обаче има противодействие от следователи. Те казват, че това ще е нарушение на конституцията. Втората опция е да се даде възможност на следователите от окръжните следствени служби и столичното следствие да преминат на съответните нива към окръжните прокуратури, т.е. да станат прокурори.

Труд

"Имало четири сценария за изборите"

Четири били сценариите за 2009-а. Това обобщиха политолози на дискусия "Политически сценарии в изборната година". Първият е на двата блока - БСП и ДПС, от една страна, и ГЕРБ и "Атака". При втория сценарий ЛИДЕР отива към съюза Станишев-Доган, а СДС и ДСБ - към Борисов-Сидеров. Третият предвижда голяма коалиция между БСП и ГЕРБ. Последният е на блокирания парламент, когато следват нови избори.

24 часа

"Има спасение от модела "Марио" - данък партия"

Идват парламентарни избори, пише авторът. У нас има огромен сектор на сивата икономика, на който принадлежат около 1/3 от БВП. Никой не бива да се съмнява, че тези милиони ще се опитат да си напазаруват депутати. Тогава как да променим правилата? Предложението е да бъде създаден нещо като държавен политически борд, който да определя колко точно трябва да получи дадена партийна централа, за да може тя да функционира нормално.

Труд

"Измамно оживление сред управляващи и опозиция"

Това сочи национално представително изследване на "Медиана" по поръчка на изданието. Малко странен изглежда рейтингът на най-харесваните политици през октомври. Заливат ни всеки ден един след друг все по-неприятни скандали, а се оказва, че управляващи и опозиция вкупом вдигат проценти. Проучването отразява общата тенденция за навлизане в предизборна ситуация, е обяснението на социолога Кольо Колев. В много по-малка степен този скок на процентите трябва да се възприема като оценка на това, което са свършили политиците. Подредбата на най-изявените личности не предлага изненади - президентът Георги Първанов е начело с 52% подкрепа, Бойко Борисов - 51%, третото място е за еврокомисаря Меглена Кунева - 36%.

Сега

"Драстичен спад на чуждите инвестиции - с 1,2 млрн. евро"

Новите данни за инвестициите в България сочат, че преките чуждестранни вложения са намалели драстично за периода януари-август тази година - те са били само 2,98 млрд. евро. За същия период на миналата година са били 4,154 млрд. евро, отчете вчера министърът на икономиката Петър Димитров на кръгла васа за чужди инвеститори. Това означава спад с 1,173 млрд. евро. Министерството на икономиката замисля поредни промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Идеята е да се свалят изискванията към фирмите, които могат да бъдат подпомагани с поемане на разходи за изграждане на пътища, ВиК мрежа, по-бързо обслужване, предоставяне на терени без търг и дори безвъзмездно.

Сега

"Сметката за кризата у нас ще я плати Иван Водопроводчика"

Под това заглавие изданието публикува интервю с проф. Димитър Иванов, международен съветник по линия на UNIDO. По думите му на България продължава да й липсва професионален икономически пилотаж - особено в тези сложни световни "метеорологични условия". "Авторитетът на институциите ни е изчерпан. България изгради икономика на лесните печалби и сега кризата го доказва. Следващото правителство ще наследи неравновесна икономика. Рецесията може да се пребори, могат да се поддържат инвестиционни проекти, може да се балансира бюджетната политика. Всичко това може да се реши в рамките на период от 4 години, но от правителство с друго качество, цели и функции. Правителство, обединяващо националния мозък, а не правителство на огладнели политически партизани."

24 часа

"Спира плащането за пътя - звънят депутати и областни"

Така е озаглавено интервюто с Иван Атанасов, и.д. шеф на Национална агенция "Пътна инфраструктура". За месец и половина, до избора на постоянен директор на агенцията, той трябва да изпълни екшън плана, за изчака доклада на ЕС за пътищата, да подготви зимата и да довърши структурирането на новата агенция. Атанасов подчертава, че през последните два месеца са положени много усилия в изработването на нов модел на агенцията, за да бъде осигурено наистина прозрачно и ефективно управление. Признава обаче, че периодът остава много труден.

Земя

"Двойно скача "Гражданска отговорност"

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпне двойно за година-година и половина, съобщи Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Това трябва да компенсира огромната загуба от близо 40 млн. лева за първите шест месеца на годината на застрахователите, обясни Агайн.

Сега

"Станишев отчете приноса ни в ЕС, без санкциите"

Само положителните инициативи на България отчете премиерът Сергей Станишев в доклада за участието на страната ни в процеса на взимане на решения по време на словенското и френското председателство на ЕС. Пред депутатите той изтъкна ключовата ни роля по формиране на политиката на съюза спрямо Западните Балкани и Черноморския регион. Иван Иванов от ДСБ нарече отчета "кратък, сиропиран материал", без анализ и приоритети. Павел Шопов от "Атака" пледира за пореден път срещу членството на Турция в ЕС. Надежда Михайлова от ОДС оспори правилността на външната ни политика.

БТА