"Съдът невинен за Маргените" , обявява от първа страница "Труд". Съдът няма вина за блокирания процес срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргените и за излъганите обществени очаквания за правосъдие спрямо тях. Напротив, съдия Лада Паунова е направила всичко възможно делото да се гледа без забавяне. Това е заключение на Висшия съдебен съвет, който провери как се е развивал емблематичният процес - Маргените са подсъдими, затова че са поръчали опити за няколко убийства. Резултатите от проверката бяха докладвани вчера от Стойко Стоев. Той не скри, че делото е в задънена улица и не е ясно кога ще бъде възобновено. Вчера ВСС взе на специално наблюдение и делото за убийството на студента Стоян Балтов заради голямата обществена значимост на случая.

"Опозицията се плаши от провокации в МВР", отбелязва "Труд". Предложението на депутатите от ДСБ за създаване на анкетна комисия по повод масовия протест на полицаите през миналата седмица беше отхвърлено вчера в парламента. Аргументите на противниците на идеята беше, че работата в МВР е въпрос на свободен избор и служителите в структурите на полицията са приели условията на държавата, когато са встъпвали в длъжност. "Опозицията предлага помощ. Ние не политизираме темата", каза пред парламента Иван Костов. По думите му личният състав на МВР се деморализира и са възможни провокации, които пък могат да застрашат вътрешната сигурност на страната.

"Спечелиха майките, не политиците", казва пред "Труд" Христина Христова, заместник-председател на социалната комисия в парламента и автор на проекта отпускът по майчинство да бъде увеличен от 315 на 410 дни. Предложението беше окончателно прието от парламента. Тя посочва, че по въпроса за удълженото майчинство са имали противоречия с БСП и ДПС. Но на фона на дълбоката демографска криза в страната това решение е правилно, категорична е Христова. Младите майки ще могат да се грижат за детето си докато навърши 1 година, като за това време ще получават 90% от заплатата си.

"Обещаха фонд "Ин витро" накрая", отбелязва "24 часа". "Ще внеса предложението за създаване на фонда в Министерския съвет в първите дни на януари", обяви здравният министър д-р Евгений Желев след среща с пациентските организации. Двете страни се споразумяха в управителния съвет на фонда да няма собственици на центрове за ин витро. Това е конфликт на интереси и няма да го допусна, обясни д-р Желев. Идеята е отделените от правителството 10 млн. лв. за ин витро процедури да бъдат управлявани с участието на пациенти и специалисти по стерилитет.

"Депутатите спестили 1,7 млн. лв., не били вредни и недостойни", пише "24 часа". Народното събрание ще си раздаде допълнителни коледни възнаграждения, съобщи вчера председателят Георги Пирински, без да уточни размера им. Основанията били, от една страна, интензивната законодателна дейност и създаването на доста работни групи. Втората причина е, че парламентът не само не иска допълнителни средства от бюджета, а и му връща повече от 1,7 млн. лв. неизразходвани средства от сметките си. "Посланията, които звучат от тв екран - че всички депутати са дошли да обогатяват някого, че всички по дефиниция са недостойни, особен вид граждани, които нямат нищо общо с народа и са тук единствено, за да вредят, са морално безкрайно долни и пряко нарушаващи основните правни норми, като се започне с конституцията", каза с режещ глас Пирински.

"Нахалството, наречено 13-а депутатска заплата", коментира "Сега". Във време, когато фирми и ведомства режат коледните премии и затягат колана, народният избранник - работил-не работил, ще си вземе своите 700-1000 лева. Половината от депутатите декларират, че ще дарят коледните си надбавки на детски и старчески домове. Така с парите на данъкоплатеца ще прави благотворителност. Да не забравяме, че наближават избори, дошло е време листи да се редят.

"България окончателно приключи мисията си в Ирак", отбелязва "Новинар". Всички 150 български военослужещи от последния ни контингент в Ирак вчера кацнаха на българска земя. На официалната церемония по посрещането им премиерът Сергей Станишев подчерта, че мисията е била изпитание за българската армия. Въпреки всичко обаче, българските военослужещи са показали висок професионализъм и психологическа устойчивост. С прибирането на последния контингент приключва и участието на страната ни в процесите на стабилизиране и възстановяване на Ирак.

"Изборите за НС ще са "последен валс" за НДСВ", прогнозира проф. д-р Любен Корнезов, заместник-предеседател на парламента.  И допълва: "Казвам го със съжаление, защото има много качествени хора между тях. Те провеждат умерена политика, но не можаха да излязат от сянката на своя лидер и се обезличиха". В интервю за "Труд" той споделя още, че невъзможни коалиции няма. Разбира се, в навечерието на предстоящите избори всеки гледа да отвоюва по-добра стартова позиция. "В тези избори ние - социалистите ще бъдем политически противници с ДПС и НДСВ, но не и врагове. Както в живота, така и в политиката се уважава по-силният", заключава Корнезов.

"Планът "Станишев" - за всеки по нещо, но без безплатен обяд", коментира за "24 часа" финансистът Емил Хърсев. Въпреки, че не може да бъде заподозрян в леви идеи той заявява: "Аз харесвам плана "Станишев". И обяснява защо: "Планът "Станишев" има едно голямо предимство - реалистичен е. При един класически либерален и консервативен план всеки чувства, че може да има нещо и за него в цялата програма. Другият плюс на плана е, че с неговата поява се сложи край на една акция - намерения за предизборни разходи с познатите от август идеи - как да похарчим едни пари от излишъка. Що се отнася до мерките в социалната област - най-хубавото е, че се осъзнава - за да дадеш на един, трябва да вземеш от друг. Започва се от ограниченията и се казва, че ще разпределим това, с което разполагаме. Хубавото е, че този план работи с това, което го има".

"Бюджет 2009 - фаворитите са същите и по време на криза", отбелязва "Дневник". Парламентът вчера прие окончателно бюджет 2009. 47 дни след внасянето му от правителството и почти без промени въпреки анонсите от представители на управляващите, че са необходими корекции заради икономическата криза. Антикризисните предложения на работодатели, опозиция и анализатори да се намалят социалните осигуровки и ДДС, за да останат повече пари в бизнеса и гражданите и да се стимулира вътрешното търсене, почти не бяха разисквани в пленарната зала. Текстовете, минали през бюджетната комисия, също слабо се обсъждаха, изказваха се предимно вносители на отхвърлени предложения и опозиционни лидери.

"Писна ми да слушам, че НДСВ е направило всички добрини", е озаглавено интервюто с Ремен Овчаров, депутат от БСП. Пред "24 часа" той коментира прецедента част от мнозинството да напусне пленарната зала, докато се гласува бюджетът. "Добрата новина е, че все пак не позволихме на емоциите да вземат връх и бюджетът бе приет в едни разумни рамки. Благодаря на колегите от бюджетната комисия и депутатите от коалицията, които не се поддадоха на елементарния популизъм. Опитът да бъдем много добри поотделно в крайна сметка щеше да доведе до цялостния провал на коалицията и на правителството."

"Бюджетът - коз и котва", коментира "Стандарт". Обръща се внимание, че при приемането на бюджета за догодина всяка от трите управляващи партии дарпаше баницата към  своите избиратели. НДСВ прокара данъчни облекчения за младите
семейства, които са теглили заем за жилище. ДПС извоюва облекчение за инвеститорите. Вдигането на пенсиите на две стъпки с общо 20% и увеличаването на обезщетението за безработица е жестът на БСП. Но освен предизборен коз бюджетът за 2009 г. ще бъде и котва за финансовата стабилност. Въпреки кризата е заложен бюджетен излишък от 3% от БВП на страната. А това е гаранция за валутния борд.

"Бюджетът за догодина е силно оптимистичен", е преценката на Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите и общински съветник от квотата на БСП. В интервю за "Новинар" той анализира, че заложената макрорамка като ръст на БВП, инфлация и чужди инвестиции е силно оптимистична и това крие големи рискове в приходната част. Заложеният буфер от 10% вероятно ще покрие част от несъбраните приходи, но не повече от половината. "Може да съм песимист, но считам, че ще се наложи да използваме този 10 процента буфер и едновременно да излезем на около 0 процента излишък, т.е. балансиран бюджет", пояснява Кадиев.

"Парното в София удвои дълговете", информира "Пари". Само за последните два месеца текущите дългови на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" са се удвоили и вече са 100 млн. лв., каза Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". Така общите дългове на топлофикацията стават около 200-240 млн. лв. Натрупването на новите 50 млн. лв. според Гогов е резултат от изказванията на властта, че каквото и да се случва, софиянци няма да останат на студено.

"Парното поскъпва до 17% от януари", съобщава "Труд". Това предвижда проект на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промени на цените на парното, топлата вода и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите в София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас. Извънредно повишението по средата на зимата се прави за първи път от 11 години - заради натрупването на неочаквано голямо поскъпване на природния газ. От 1 октомври цената на горивото се повиши с 24%, а от Нова година ще се вдигне с още 11,79%.

"Станишев представя плана си пред Барозу", пише "Монитор". Планът за справяне с икономическата криза и запазването стабилността на България ще представи днес премиерът Сергей Станишев пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. В изявление пред българските медии, посветено на предстоящата му визита, Станишев обясни, че българските граждани имат право на самочувствие и равнопоставеност с гражданите на другите европейски страни. Той каза още, че ще информира Барозу подробно за постигнатия напредък от България през последните месеци и ще изтъкне направените законодателни, организационни и структурни промени в управлението на еврофондовете.